A-Mital kupio tri rudnika u Rusiji

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A-Mital kupio tri rudnika u Rusiji

London -- Proizvođač čelika "Arselor-Mital" (ArcelorMittal) odlučio je da kupi tri rudnika uglja u Rusiji za 720 miliona dolara.

U formiranju cene vruće valjanog čelika, cena koksa je u 2006. godini učestvovala sa 12 odsto

U saopštenju firme, sa sadištem u Luksemburgu, navedeno je da su većinski delovi akcija u dva sibirska rudnika kupljeni od od čeličane "Severstal", druge po veličini u Rusiji, dok je treći rudnik kupljen od jedne kiparske firme, čije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ime nije navedeno u saopštenju.

Tri rudnika proizvode 3,14 miliona tona uglja godišnje, a procenjuje se da su njihove celokupne rezerve oko 140 miliona tona, s mogućih dodatnih 46 miliona.

"Kupljeni rudnici će biti važan i konkurentan izvor koksa za proizvodnju čelika i povećaće učešće našeg sopstvenog uglja u proizvodnji čelika sa 10 na 15 odsto", naveo je predsednik kompanije Lakšmi Mital (Lakshimi Mittal), preneo je Blumberg.

Cene koksa u poslednje vreme rastu zbog narušenog sistema snabdevanja, u čemu značajnu ulogu imaju poplave u rudnicima u Australiji.

Prema nedavno objavljenim podacima "Mekveri banke" (Macquarie Bank), rudarske kompanije žele da cena uglja u jednogodišnjim ugovorima o snabdevanju bude postavljena na 210 evra po toni, dok je prošle godine iznosila 98 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.