2010. će biti turbulentna za ekonomiju

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2010. će biti "turbulentna" za ekonomiju

Iduća, 2010. godina biće "turbulentna" s finansijsko-ekonomske tačke gledišta, kako u Rusiji, tako i u svetu, istakao je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u članku u godišnjem dodatku britanskog časopisa "Ekonomist".

"Dubina krize i oštrina problema koje je ona donela govore da će period stabilizacije i oporavka biti prilično dug. Povremeno će se javljati znaci ekonomskog oporavka u pojedinim zemljama, a tokom tog procesa mogu se pojaviti neočekivani lideri - oni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji će prvi zabeležiti znake ekonomskog rasta. Najvažnije, ipak, nije brzina oporavka ekonomije, već kvalitet tog oporavka", ukazao je Medvedev u članku pod naslovom "Uloga Rusije u 'prelaznom periodu'".

On je ukazao da će pažnja zemalja sveta iduće godine biti usmerena na poslekrizni razvoj, prenela je agencija RIA Novosti.

"Počeće da se uspostavlja sistem funkcionisanja nove ekonomije, kojem će prethoditi preispitivanje vrednosti. Aktuelnija i bitnija će postati pitanja bezbednosti i zaštite čovekove okoline, smanjenje potrošnje energenata i prirodnih resursa, dostupnost informacija, zdravlje i mobilnost stanovništva. Državni troškovi za naučno-istraživačku delatnost će ostati medju prioritetnim", naveo je Medvedev u članku.

On je ukazao da Rusija tu nije izuzetak. "Mi smo već aktuelizovali rad na podršci nauci u oblastima koje mogu osigurati stabilan razvoj zemlje u dugoročnom periodu. Ulagaćemo novac u tehnologiju kojom se štedi energija, u razvoj atomske energije i alternativnih vidova energije, u nastavak osvajanja kosmosa, informacionih i novih medicinskih tehnologija, u razvoj lekova i medicinskih sredstava", napisao je Medvedev.

To će, po njegovom mišljenju, stvoriti dodatne mogućnosti za medjunarodnu saradnju. "Uveren sam da će ta dostignuća Rusije biti potrebna svetu", naglasio je Medvedev.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.