200 miliona evra za naučno-tehnološki razvoj

Izvor: S media, 04.Mar.2010, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

200 miliona evra za naučno-tehnološki razvoj

Vlada Srbije potpisala je sa Evropskom investicionom bankom (EIB) sporazum o kreditu od 200 miliona evra za ulaganja u razvoj naučne i tehnoloske infrastrukture.

Ministarka finansija Diana Dragutinović i potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapieko potpisali su finansijski sporazum o kreditu od 200 miliona evra za srpsku nauku.

Kredit od 200 miliona evra omogućiće investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije od ukupno 420 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u narednih pet godina.

Ostatak sredstava biće obezbedjen iz budžeta Srbije, pretpristupnih fondova EU, Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Saveta Evrope.



Predsednik Srbije Boris Tadiće je posle potpisivanja sporazuma u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) rekao da projekat ulaganja u naučnu infrastrukturu predstavlja inevstiranje u budućnost Srbije.


Tadić je istakao da bi Srbija u narednih pet godina trebalo da obezbedi još 200 miliona evra za realizaciju tog projekta.

On je pozvao druge države regiona da obezbede sredstva za takve investicije, koje bi doprinosile razvoju regiona i naučnoj saradnji.

Djelić: Važno da Skupština usvoji sporazum što pre

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Srbije, Božidar Đelić, izjavio je za Radio S da će kredit omogućiti unapredjenje naučne infrastrukture u Srbiji i njeno dovodjenje na svetski nivo, povratak srpskih naučnika iz inostranstva i poboljšanje uslova rada i života naučnika u Srbiji.

Zbog toga je, kako kaže ministar Djelić, važno da ovaj sporazum bude usvojen u Skupštini Srbije u aprilu, kako bi se odmah krenulo u realizaciju projekata.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.