122 milijarde dinara za izlazak iz krize

Izvor: RTS, 29.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

122 milijarde dinara za izlazak iz krize

Vlada Srbije usvojila Program mera za ublažavanje efekata svetske finansijske krize. Mere predviđaju obezbeđivanje 122 milijarde dinara likvidnih sredstava za rast proizvodnje i izvoza. Premijer Mirko Cvetković je naveo da će Vlada odrediti prioritete i sektore privrede koji će se kreditirati tim sredstvima. Prvi krediti u februaru.

Vlada Srbije usvojila je Program mera za ublažavanje efekata svetske finansijske krize koji predviđa obezbeđivanje 122 milijarde dinara likvidnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredstava za rast proizvodnje i izvoza, kroz povećanje likvidnosti privrede i rast kupovne moći stanovništva.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će Vlada usvojiti izmene Zakona o akcizama i uveren je da će svi koalicioni partneri glasati za njih.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović očekuje da izmene Zakona o akcizama budu usvojene na sednici Vlade Srbije naredne nedelje.

"Izmene Zakona o akcizama, koje su usvojene 21. januara u Skupštini

Srbije, počeće da se primenjuju sutra", najavila je ministarka.

Dragutinovićeva je ranije najavila da će predložiti izmene

Zakona o akcizama kojima bi se akcize na cigarete uskladile za

predlogom koji je je Vlada dogovorila sa proizvođačima.

Predsednik Srbije Boris Tadić je predhodno zatražio hitno donošenje izmena i dopuna Zakona o akcizama, nakon što je utvrđeno da bi zakonsko rešenje koje je usvojila skupština prouzrokovalo gubitke u budžetu, saznaje RTS.

Tadić je odluku doneo nakon što je od Ministarstva finansija dobio procenu da će nedavno usvojeni Zakon o izmenama i dopunama zakona o akcizama smanjiti prihode budžeta za dve milijarde dinara.

Cvetković je rekao da Vlada ostaje pri procenjenom privrednom rastu od 3,5 odsto za ovu godinu, kao i da će se, krajem februara, kada će se videti kako se puni budžet i efekti usvojenih mera, razmotriti da li je potrebno revidirati tu procenu.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ne isključuje rebalans budžeta kao mogućnost, ali kaže da je sada rano govoriti o tome, kao i da će konkretniji odgovor imati polovinom marta, kada će se napraviti realnija procena budžetskih prihoda.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj snizila je prognozu privrednog rasta u Srbiji za 2009. godinu sa tri na dva odsto.

Premijer Mirko Cvetković je objasnio da je 40 milijardi dinara kredita namenjeno povećanju likvidnosti privrede preko poslovnih banaka za koje će država subvencionisati kamatne stope.

Za investicije u privredu biće obezbeđeno oko 17 milijardi dinara kredita, uz učešće Fonda za razvoj i garancije Garancijskog fonda.

Premijer je naveo i da će za potrošačke kredite sa subvencionisanim kamatnim stopama za kupovinu potrošnih dobara domaćih proizvođača obezbeđeno je 20 milijardi dinara kredita.

Cvetković je dodao da su ostatak od 45 milijardi dinara kreditne linije iz inostranstva za finansiranje poslovanja malih i srednjih preduzeća.

Vlada će odrediti prioritete i sektore privrede koji će se kreditirati tim sredstvima dok će Narodna banka Srbije odrediti kriterijume za izbor poslovnih banaka preko kojih će biti realizovani ti krediti.

Sredstva ne idu direktno iz budžeta, rekao je premijer, već država izdvaja podsticajna sredstva koja su katalizator za sredstva koja idu preko poslovnih banaka.

Premijer je ranije napomenuo da će prvenstvo u dodeli podsticajnih sredstava imati pretežni izvoznici, koji će kredite dobijati za konkretne izvozne projekte.

Prvi krediti u februaru

Prvi krediti iz vladinog paketa podsticaja privredi počeće da se odobravaju u prvoj polovini februara, najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ocenivši da će preko tih mera biti održan planirani rast privrede.

Dinkić je objasnio da će u paketu podsticajnih mera koji je "težak" oko 122 milijarde dinara, država obezbediti oko osam milijardi svojih sredstava, kako bi prepolovila kamate na kredite privredi i građanima.

"Iz budžeta će biti izdvojeno oko tri milijarde dinara, a preko Fonda za razvoj još pet milijardi dinara", objasnio je ministar.

"Oko 40 milijardi dinara biće usmereno pretežnim izvoznicima, koji će moći da koriste kredite po povoljnim kamatama od 5,5 odsto godišnje, zahvaljujući subvenciji države koja će smanjiti kamatu sa postojećih 11 do 13 odsto na taj nivo", rekao je Dinkić.

Poseban deo podsticajnih mera odnosi se na kredite građanima za kupovinu trajnih potrošnih dobara, koji će moći da kupuju robu domaćeg porekla - od automobila, bele tehnike, nameštaja, poljoprovredne mehanizacije, do podnih obloga.

Dinkić je naveo primer da će građani moći da kupe automobil "fijat punto" na kredit bez učešća na sedam godina, sa mesečnom ratom od 100 evra, zato što će kamata na takav kredit biti 4,5 odsto umesto sadašnjih 14 odsto.

Podsticajne mere za kupovinu stanova

Premijer Srbije Mirko Cvetković otkrio je da Vlada priprema podsticajne mere za kupovinu novoizgrađenih stanova koje će biti u primeni najkasnije do proleća.

"Dosadašnji program subvencionisanja kupovine stanova preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita uglavnom je iskorišćen za kupovinu postojećih stanova, ali je Vlada zainteresovana da budžetskim sredstvima podstakne i stanogradnju", rekao je Cvetković.

Olakšice za kupovinu novih stanova trebalo bi da doprinesu upošljavanju građevinskih firmi, a ujedno i privrednom rastu u Srbiji.

"Vlada priprema i mere za podsticaje investicija u infrastrukturu, što će biti deo ukupnog paketa mera za prevazilaženje ekonomske krize, koji će se dopunjavati i menjati u skladu sa situacijom", naglasio je Cevtković.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da će ovogodišnji plan Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita biti usvojen na sledećoj sednici Vlade, posle čega će ta institucija početi da odobrava nove pozajmice građanima za kupovinu stanova.

Ubuduće će se, kako je objasnila ministarka, iz budžeta subvencionisati kupovina manjih stanova, a ne kao do sada kupovina i stanova od 100 kvadarata.

"I pored velikog broja pozitivnih efekata programa subvencionisanja kupovine stanova, to je doprinelo da poraste cena stambenih kredita, zbog čega se taj program preispituje", ukazala je Dragutinović.

Za šest meseci ponovo o regresu i toplom obroku

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odlučila da krajem jula ove godine razmotri mogućnost primene odredbi Opšteg kolektivnog ugovora u delu koji se odnosi na finansijske obaveze poslodavaca, saopšteno je iz Vlade.

Primena odredbi Opšteg kolektivnog ugovora, koje predviđaju obaveznu isplatu toplog obroka i regresa, trebalo je da počne od 1. januara 2009. godine, ali je odložena zbog globalne finansijske krize.

Vlada je usvojila i predloge zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i zakona o civilnoj službi, zatim zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, hemikalijama, biocidnim proizvodima, zaštiti vazduha, zaštiti životne sredine kao i proceni uticaja na životnu sredinu.

Vlada je usvojila Uredbu o dodeli posebnih priznanja umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Srbiji.

Posebna priznanja biće dodeljivana na predlog umetničkih udruženja, ustanova kulture i drugih pravnih i fizičkih lica. Dobitnicima posebnih priznanja isplaćivaće se doživotna mesečna primanja u iznosu od pedeset hiljada dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.