10 ODLIČNIH saveta za vožnju u ZIMSKIM USLOVIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 ODLIČNIH saveta za vožnju u ZIMSKIM USLOVIMA

Iznenadni manevri poput naglog kočenja ili okretanja upravljača mogu prouzrokovati gubitak kontrole nad vozilom.

Zima i zimski uslovi donose brojne nepredviđene situacije u saobraćaju pa bi sledeći saveti mogli da vam se nađu u takvim prilikama.

Posebnu pažnju posvetite gumama

Za sigurnu vožnju u zimskim uslovima morate nabaviti zimske gume. One u sebi imaju više kaučuka, odnosno prirodne gume, bolje se ponašaju u takvim uslovima, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i na znatno nižim temperaturama ostaju meke, što znači da bolje prijanjaju na podlogu, održavaju vozilo stabilnim na putu, a i kraće se koči.

Pre vožnje očistite sneg i led sa vozila

Pre nego što sednete za upravljač, pažljivo očistite sneg i led sa vozila, a pritom ne zaboravite sneg na krovu, poklopcu motora i prtljažniku. Dobro očistite stakla i ogledala, čime ćete osigurati optimalnu vidljivost za vreme vožnje. Nemojte zaboraviti da očistite farove. Zimi se vetrobransko staklo češće prlja pa se pobrinite za dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakala, koja mora biti namenjena za upotrebu pri niskim temperaturama, a proverite i stanje brisača.

Pazite na bezbednu udaljenost

U zimskim uslovima kočite ranije nego obično jer se na snegu i ledu produžuje zaustavni put. Takođe se preporučuje da blaže pritiskate kočnicu.

Kad skrećete, nikad nemojte istovremeno i ubrzavati ili kočiti

Ako od vozila zahtevate dve stvari istovremeno, npr. kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može smanjiti vašu kontrolu nad vozilom. Ako je moguće, brzinu radije prilagodite već pre skretanja. .

Izbegavajte iznenadne i nagle pokrete

Iznenadni manevri poput naglog kočenja, brzog okretanja upravljača ili iznenadnog ubrzavanja mogu negativno uticati na dinamiku automobila i prouzrokovati gubitak kontrole nad vozilom.

Budite posebno oprezni u vožnji preko mostova i prelaza

 Na mostovima i prelazima postoji veća verovatnoća poledice, stoga pri vožnji preko tih terena vozite izuzetno pažljivo i uz smanjenu brzinu.

Ako zapnete u snegu, ne preterujte s pritiskanjem papučice za gas

Ako budete prejako stiskali papučicu gasa, postoji opasnost da se samo još dublje zakopate u snijeg.

Razmislite o kupovini lanaca za sneg

 Ako živite na području gde često vozite u teškim zimskim uslovima i na putevima se često susrećete sa snegom i poledicom, razmislite o kupovini lanaca za sneg. Oni će vašem vozilu u navedenim situacijama osigurati bolje prianjanje na putevima prekrivenim snegom ili ledom.

Vodite računa o drugim vozačima

Možda ostali učesnici u prometu ne voze tako oprezno kao vi, stoga stručnjaci preporučuju da održavate veću bezbednu udaljenost između vozila te da vozite predvidljivo, a pre svakog skretanja ili promene saobraćajne trake to jasno pokažete.

Ne zaboravite korisna pomagala 

U vozilu bi trebalo da imate paket pomagala koja će vam olakšati nepredviđene situacije na putu. U paketu će dobro doći plastična boca vode, prekrivač, punjač telefona, toplija zimska obuća i slično. U prtljažniku je svakako dobro imati lopatu za razgrtanje snega.

Pročitajte i:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.