Pitka voda iz Tihog okeana

Izvor: Ekologija.rs, 17.Jun.2015, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitka voda iz Tihog okeana

Danas, kada suša istorijskih razmera muči Kaliforniju, planovi da se desalinizuje voda Tihog okeana stanovnicima ove države daju nadu.

Proces desalinacije je prilično komplikovan i koristi tehniku pod nazivom reverzna osmoza, kojom se morska voda pušta kroz filtere koji otklanjaju so i nečistoće. Ostatak, veoma slana voda se vraća nazad u okean. Posejdon fabrika u San Dijegu je najveća fabrika za desalinaciju na zapadnoj hemisferi, i ove jeseni će početi da upumpava skoro 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << miliona litara sveže vode u česme svakog dana.

Međutim, nisu svi oduševljeni ovim projektom čiji će troškovi biti oko jedne milijarde dolara. „Besmisleno je i apsurdno. Boriću se do kraja protiv ovoga.“, kaže Marko Gonzales, advokat i član Coastal Environmental Rights Foundation. On je tužio Posejdon i izgubio, i samo je jedan od mnogih ekologa koji smatraju da je desalinacija previše skupa, da troši previše energije i da uništava obalu.

„Troši se mnogo vode u Kaliforniji. To je pitanje odgovornosti.“ Međutim, Kalifornija ostaje bez vode – i opcija.

Gradonačelnica Santa Barbare tvrdi da je suša veća i ekstremnija nego što je iko mislio, i da su građani svesni da je fabrika za desalinaciju koja se gradi poslednja slamka spasa.

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.