OPASAN OTPAD IZ SRBIJE U BAČKU PALANKU

Izvor: Ekologija.rs, 12.Mar.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASAN OTPAD IZ SRBIJE U BAČKU PALANKU

Neki оpštinski funkcioneri u Bačkoj Palanci pokušavaju da amortizuju dela koje je počinila rukovodilac Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo u Opštini Bačka Palanka Marija Kolarov, na način da javnosti plasiraju priču da je dozvolu za skladištenje opasnog otpada dao Pokrajinski sekretarijat u Novom Sadu a da oni sa tim nemaju ništa, niti su za to znali.

Tačno je da je tu dozvolu izdao Pokrajnski Sekretarijat u Novom sadu ali je načelno odobrenje kroz dokument POZITIVNO >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << MIŠLJENJE, u ime Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo Opštine Bačka Palanka, dala Marija Kolarov i oni koji stoje iza nje.

Po zakonima kojima se reguliše ta oblast, uključujući i osnovni Zakon o zaštiti životne sredine, kojih su se navedena gospoda trebala pridržavati, to mišljenje je moralo biti negativno iz sledećih razloga:

1. Plan generalne regulacije Bačka Palanke ne predviđa skladište opasnog otpada na poziciji gde se sada nalazi,

2. Plan detaljnje regulacije za taj deo grada /blok „33“/ ne postoji, a ukoliko bi postojao, takvo skladište OPASNOG OTPADA se tu ne bi moglo nalaziti,

3. Skladište opasnog otpada je g-đa Marija Kolarov smestila tačno pored silosa u kojem se nalaze žitarice od kojih se pravi hleb za stanovnike Bačke Palanke i za celu opštinu,

4. Skladište OPASNOG OTPADA se nalazi na nultoj udaljenosti od porodičnih kuća,

5. Skladište OPASNOG OTPADA se nalazi neposredno uz državni put II reda, što je takođe zakonom zabranjeno,

6. Ne postoje adekvatni objekti za skladištenje OPASNOG otpada jer su postojeći zastareli i imaju upotrebnu dozvolu staru preko 30 godina,

7. Objekat u kojem je smešten OPASAN OTPAD je nekada korišćen kao skladište sekundarnih proizvoda i sirovina a ne opasnog otpada.

DA JE G-ĐA KOLAROV SVE OVO RAZMOTRILA I EVIDENTIRALA, I DA JE PRETHODNO PRIBAVILA I MIŠLJENJA DRUGIH ORGANA I UDRUŽENJA (KAKO TO ZAKON NALAŽE), REZULTAT BI BIO DAVANJE NEGATIVNOG MIŠLJENJA ZA IZDAVANJE DOZVOLE DA SE OPASAN OTPAD SKLADIŠTI U GRADU NA NAVEDENOJ LOKACIJI.

DA LI JE OVDE U PITANJU NESAVESTAN RAD ILI..?

Objavljujemo vam isečak iz Valjevskih novina, SA KONKRETNIM PRIMEROM KAKO JE POSTUPALA I ZBOG ČEGA JE GRADSKA UPRAVA VALJEVA ODBILA TJ. DALA NEGATIVNO MIŠLJENJE OVOJ FIRMI DA U NJIHOVOM GRADU SKLADIŠTI OPASAN OTPAD, BEZ OBZIRA ŠTO FIRMA „KEMIS“ IMA SEDIŠTE UPRAVO U VALJEVU.

Na žalost, ono što nije prošlo tamo, kod nas je bez ikakvih ograničenja prihvaćeno!

Tekst čitaoca magazina Ekologija iz Bačke Palanke

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.