Jeftin materijal poboljšava solarne ćelije za 50%

Izvor: Ekologija.rs, 02.Mar.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftin materijal poboljšava solarne ćelije za 50%

Postavljanje nove vrste fotovoltaičnog materijala na konvencionalne solarne ćelije može povećati proizvodnju energije za 50%. Naučnici sa Stenford univerziteta su ubacili materijal po nazivu perovskit na silikonsku solarnu ćeliju, čime je potvrdu dobila ideja o jeftinom povećanju efikasnosti proizvodnje solarne energije.

Perovskiti su materijali uglavnom kristalne strukture i u sebi sadrže materijale kojih ima u izobilju i jeftini su: amonijak, jod, olovo…

Još od >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << 2009.godine naučnici dokazuju fotovoltaični potencijal perovskita. Zaključci su da perovskiti konvertuju određene delove solarnog spektruma u struju efikasnije od silikona, i obratno, tako da je najveći dobitak u upotrebi perovskita bi bio da pojača a ne da zameni silikon u solarnim ćelijama.

Naučnici su jeftinu silikonsku ćeliju sa njenom efikasnošću od 11,4% povećali na 17% dodavanjem ćelije od perovskita. Ipak, dosta rada je ostalo pre nego što takve ćelije dospu na tržište. Solarne ćelije od perovskita ne traju dugo, a naučnici i dalje pokušavaju da razviju verzije koje ne koriste otrovno olovo.

Perovskiti mogu biti blagodat za solarnu industriju. Naučnici veruju da će ćelije od perovskita i silikona konvertovati preko 30% sunčeve energije u struju. Takav pomak bi smanjio broj instaliranih solarnih panela, čime bi se dosta smanjili i troškovi.

Izvor: Technology review

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.