Uskoro moguć dogovor o zaduženju EPS-a

Izvor: RTS, 26.Feb.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro moguć dogovor o zaduženju EPS-a

Pitanje kreditnog zaduženja EPS-a uskoro će biti rešeno, rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović i naglasila da to ne znači da će se EPS zadužiti pola milijarde evra. To što je EPS u teškoj finansijskoj situaciji ne znači da će biti prodat, istakla Mihajlovićeva.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da će pitanje kreditnog zaduženja EPS-a uskoro biti rešeno, ali je naglasila da to ne znači da će se EPS zadužiti pola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << milijarde evra.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će u martu na konferenciji za novinare predstaviti pet predmeta koje je obradio antikorupcijski tim tog ministarstva i da će ga potom predati tužilaštvu.

Mihajlović je rekla da se ti predmeti odnose na Elektroprivredu Srbije, Srbijagas, Agenciju za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode i Hidrometeorološki zavod.

Koliko će EPS morati da se zaduži moći će da se kaže kada se utvrdi koliko novca može da se obezbedi iz unutrašnjih rezervi te kompanije, rekla je Mihajlovićeva i ponovila da to ne znači zaduženje od pola milijarde evra.

Ona je istakla da nije sporno to da je sadašnje rukovodstvo EPS-a nasledilo velike finansijske probleme, i ponovila da to što je EPS u teškoj finansijskoj situaciji ne znači da će biti prodat.

"Nema privatizacije EPS-a i ta kompanija, kao ni druge iz energetskog sektora, neće više služiti za političku podršku strankama i interesnim grupama koje su prethodnih 12 godina vladale, a delom i danas vladaju sektorom energetike", rekla je ministarka na konferenciji "Kako pokrenuti investicije u energetici Srbije".

Toga više neće biti jer građani Srbije zaslužuju razvijen i efikasan EPS, navela je Mihajlovićeva.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da do kraja nedelje očekuje dogovor sa Upravnim odborom kompanije o tome koliko se novca koji nedostaje EPS-u može obezbediti iz unutrašnjih rezervi, a koliko su neophodna kreditna zaduženja.

Obradović je napomenuo da potrošači trenutno EPS-u duguju oko 120 milijardi dinara, a veliki deo tih dugovanja se odnosi na državne firme i direktne i indirektne korisnike budžeta.

On je rekao da su toj kompaniji neophodne reforme da bi mogla stabilno da funkcioniše i da odgovori izazovima liberalizacije elektroenergetskog tržišta.

Zbog liberalizacije tržišta će i plan investicija EPS-a biti drugačiji, rekao je Obradović i dodao da te investicije moraju da odgovaraju realnosti i zahtevima potrošača za koje EPS mora da se bori, jer je već izgubio jednog velikog potrošača od otvaranja elektro tržišta.

On je najavio da će ove godine EPS napraviti novu strategiju razvoja kompanije koja će odgovarati realnosti i naveo da u nerednih pet godina EPS mora da uloži oko četiri milijarde evra u održavanje tekuće proizvodnje, a da je vrednost potpisanih memoranduma između 11 i 12 milijardi evra, od kojih će se tek videti šta je moguće realizovati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Do kraja nedelje moguć dogovor o zaduženju EPS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2013

BEOGRAD -..Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će pitanje kreditnog zaduženja EPS-a uskoro biti rešeno, ali je naglasila da to ne znači da će se EPS zadužiti pola milijarde evra...Koliko će EPS morati da se zaduži moći će da se kaže kada se utvrdi koliko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.