Švajcarci pomažu EPS-u da trguje strujom u Evropi

Izvor: Blic, 11.Mar.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci pomažu EPS-u da trguje strujom u Evropi

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije i švajcarske kompanije Alpik Central Jurop, koja će pomoći EPS-u u trgovini strujom na evropskom tržištu.

Švajcarska firma pomoći će EPS-u u trgovini strujom na evropskom tržištu

Mihajlović je rekla, u Vladi Srbije, da će biti uspostavljeno dobro partnerstvo između EPS-a i jedne od tri najveće i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodeće evropske kompanije za proizvodnju i trgovinu električnom energijom - Alpik, što je, kako je istakla, veoma značajno za elektroenergetski sistem Srbije.

Ministarka je podsetila da je tržište električnom energijom u Srbiji prošle godine otvoreno na visokom naponu, ove godine na srednjem naponu i da postoji mogućnost da se već od jula otvori tržište i na niskom naponu.

Otvaranje tržišta na niskom naponu je obavezno od iduće godine, dodala je ona.

- EPS pored toga što otvara svoje tržište, itekako je spreman, budući da ima obizljne kapacitete, da bude uključen i na evropskom tržištu, i zbog toga će od 1. aprila 2014. imati svoju kancelariju u Ljubljani i mogućnost da ima licence da posluje u 28 država - navela je ministarka energetike.

Ona je kazala da će u saradnji sa ovom švajcarskom kompanijom EPS imati mogućnost da bude jedna od prepoznatljivih kompanija za trgovinu električnom energijom u Evropi.

Ministarstvo energetike je dosta razgovaralo sa EPS-om u poslednjih godinu dana, kazala je Mihajlović i dodala da joj je drago što je to preduzeće prepoznalo da mora da vodi računa o otvaranju tržišta i o prepoznatljivom izgledu u Evropi.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao da EPS čekaju velike promene i da će do kraja godine biti završen i poslednji talas liberalizacije u elektroenergetskom sektoru, što će omogućiti svakom domaćinstvu, kompaniji i kupcu na teritoriji Srbije da izabere svog snabdevača strujom.

Saradnja sa kompanijama kao što je Alpik, prema njegovim rečima, omogućiće EPS-u da iskoristi njihovo znanje, kontakte i pozicije na tržištu, kako bi se srpska elektorprivreda dobro pozicionirala na regionalnom tržištu.

On je podsetio da je vlada pre nekoliko dana dala "zeleno svetlo" za otvaranje predstavništva EPS-a u Sloveniji, preko kojeg će to preduzeće moći da ima pristup svim glavnim berzama u regionu i EU.

EPS će imati jakog partnera, Alpik, sa kojim ćemo imati dugogodišnju saradnju, a sva finansijska sredstva iz te saradnje EPS će plasirati u svoje kapacitete i projekte.

Šef poslovne jedinice kompanije Alpik Central Jurop, Peter Dvorak, ocenio je da Srbija ima veoma značajno za evropsko tržište električnom energijom kao "regionalna energetska sila".

Alpik će pomoći EPS-u da izađe na tržište EU, što je veoma važan korak za razvoj EPS-a i podizanje njegove konkurentnosti, rekao je Dvorak, dodajući da će zaposleni u srpskoj elektroprivredi imati obuku i treninge u toj švajcarskoj kompaniji.

EPS će, kako je naveo, zahvaljući saradnji sa Alpikom, moći da sklapa povoljne aranžmane.

Ambasador Švajcarske u Beogradu, Žan Danijel Ruh, poručio je da će ta zemlja nastaviti da pomaže elektronergetskom sistemu Srbiji, podsetivši da se ta pomoć realizuje još od 1999. godine u otklanjanju štete na elektroenergetskim kapacitetima.

On je kazao da su Švajcarci obezbedili rezervne delove za termoelektranu u Obrenovcu, učestvovali u obnovi energetskih kapaciteta PKB-a, i drugo.

Ruh je naveo da je robna razmena između dve zemlje u 2013. porasla za 8,8 odsto, a devet odsto je "skočio" izvoz Srbije u Švajcarsku.

Prema njegovim rečima, švajcarske investicije u Srbiji su ostale na stabilnom nivou, a 2012. Švajcarska je bila među četiri najvažnija investitora u našoj zemlji.

"U poslednjih 10 godina švajcarske kompanije su uložile skoro pola milijarde evra u Srbiju", naglasio je ambasador Švajcarske.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.