Reakcije na saopštenje zaštitnika građana

Izvor: RTS, 21.Sep.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na saopštenje zaštitnika građana

Blagovremeno smo ukazali na propuste koji su se pojavili na početku rada novog javnog snabdevača, saopštava Ministarstvo energetike, reagujući na navode ombudsmana Saše Jankovića. Problem sa neoznačenim prenosom preplaćenog iznosa pojavio se samo na teritoriji Beograda, navodi "EPS snabdevanje".

Ministarstvo energetike, reagujući na saopštenje Zaštitnika građanaSaše Jankovića o novom problemu u vezi sa računima za struju, podseća da je blagovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukazalo EPS-u na propuste koji su se pojavili na početku rada javnog snabdevača "EPS snabdevanje".

Ministarstvo energetike pozdravilo je spremnost ombudsmana Saše Jankovića da svojim angažovanjem doprinese unapređenju položaja potrošača, navodeći da bi njegovo uključivanje u rešavanje tih pitanja bilo efikasnije ukoliko bi o svojim zapažanjima neposredno obavestio i resorno Ministarstvo.

"Detaljnije informisanje o prirodi problema i nivoima odgovornosti pomoglo bi da kritika bude usmerena gde treba i samim tim plodotvorna, što bi trebalo da bude cilj rada Zaštitnika građana, a ne samo kritika koja može biti i loše fokusirana", navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

"Ministarstvo je još 24. avgusta 2013. godine reagovalo na brojne propuste koji su pratili reorganizaciju EPS-a, zahtevajući od tog preduzeća da u najkraćem roku reši problem sa redovima na šalterima, omogući da se preplaćeni novac koristi za plaćanje računa u narednom mesecu bez dolaska u distrubicije, kao i plaćanje putem trajnog naloga i platnih kartica", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, smatra da propusti nisu pitanje rada pojedinih distrubucija, već problem funkcionisanja čitavog sistema EPS-a.

Kako je navedeno, Ministarstvo će proveriti najave EPS-a da će u svim privrednim društvima za distribuciju ispitati sve primedbe kupaca i utvrditi odgovornost za nastale propuste.

U saopštenju se podseća da je Vlada na predlog Ministarstva energetike krajem prošle godine usvojila Polazne osnove za restrukturiranje EPS-a, stvarajući uslove da se to javno preduzeće "transformiše u efikasan i održiv sistem sposoban da posluje profitabilno u uslovima otvorenog tržišta".

"Nažalost, prvi koraci u korporativizaciji EPS-a, u kojem je osnivanje javnog snabdevača samo jedan segment, pokazuju da celokupno poslovodstvo mora da uloži mnogo veći napor da bi se EPS uspešno reorganizovao", istaknuto je u saoptšenju.

EPS snabdevanje: Problem samo u Beogradu 

Istovremeno, EPS snabdevanje saopštava da se u potpunosti se oslanja na rad distrubucija u poslovima obračuna i naplate električne energije, a da se problem sa neoznačenim prenosom preplaćenog iznosa pojavio samo na teritoriji Elektrodistribucije Beograd.

"Od poslovodstva Elektrodistribucije Beograd 'EPS snabdevanje' je zatražilo da zvanično objasne zašto je došlo do propusta u prebacivanju i označavanju prenosa preplate na računima kupaca, kako su knjižili preplaćene iznose i da objasne na koji način će to biti ispravljeno", ističe se u saopštenju.

Ako uoče neku nelogičnost u obračunu, kupci žalbu treba da predaju na šalterima distribucije, koji su jedino mesto za utvrđivanje osnova za reklamaciju.

Pojačan je rad službi za reklamacije u svim privrednim društvima za distribuciju, kako bi svaki kupac mogao da dobije objašnjenje ili da mu se ispravi račun ukoliko se utvrdi greška, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EPS snabdevanje: Problem sa računima samo u Beogradu

Izvor: Beta, 21.Sep.2013

BEOGRAD, 21. septembra 2013. (Beta) - Problem sa neoznačenim prenosom preplaćenog iznosa za struju pojavio se samo na teritoriji Beograda, saopštilo je u subotu Privredno društvo "EPS Snabdevanje"...To pre..

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.