Radnici firme Ratko Mitrović - Standard žive u mraku

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici firme "Ratko Mitrović - Standard" žive u mraku

Na praznične dane ne zaboravimo i one koji su tu pored nas, a kojima je teško. U zgradama privremenog smeštaja firme "Ratko Mitrović - Standard" dvadesetak stanara više od pola godine živi bez struje.
Dug veći od sedam miliona dinara 2014. godine reprogramirali su sa EPS-om, ali su platili samo četiri rate, zbog toga što je račun firme u blokadi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EPS im je i posle najave isključenja dozvolio da troše i ne plaćaju struju duže od godinu dana.

V. D. direktora firme kaže da ne vidi izlaz, jer firma nema prihode a ni pomoći, jer je i firma-osnivač - "Ratko Mitrović" u blokadi.
Ljubiša Kulić već šest meseci kupa se i pere svoju garderobu na poslu. Kaže da mu je najteže bilo na velikim hladnoćama, jer nema grejanja.
"Preko noći radim, dođem ovde, pokrijem jorganom, ništa drugo. Šta drugo da radim? Nemam ništa da se zgrejem, na sveću se grejem, to je to. Kako da izdržiš?", priča Ljubiša Kulić.
Lijana ima još tri meseca do penzije. Kaže da jedva preživljava jer nije primila više od 20 plata. Greje se ložeći drveni otpad, a hranu čuva u hodniku pored toaleta.
"Tako ložimo. Ovde nam je ve-ce, ovde čuvamo hranu, vodu punimo", navodi pomoćnica kuvara Lijana Pavlovska.
Neki radnici smatraju da računi za komunalije namerno nisu plaćani da bi oni sami otišli, a da firma posle toga izda ili proda objekte.
"Čekamo Novu godinu u mraku, čekamo Badnje veče u mraku, čekaćemo Božić a možda ćemo i Srpsku Novu godinu! Nigde nema, svima se čini nešto, a mi smo izgradili Beograd a sada da u mraku živimo", kaže monter kranova Toma Janković.
Kada je postavljen za v. d. direktora firme "Ratko Mitrović - Standard" 2013. godine, zatekao je račun u blokadi 25 miliona dinara i velike dugove za komunalije.
Potraživanja firme nisu naplaćena, jer su i dužnici bili uglavnom u blokadi, te danas ta firma ima samo dva zaposlena. Nije mogla pomoći ni matična firma "Ratko Mitrović".
"Oni su u velikoj blokadi, negde preko 200 miliona, ako ja to dobro znam, i nisu naravno imali odakle da nam pomognu da to rešimo", napominje v. d. direktora "Ratko Mitrović - Standard" Radomir Planinčić. 
Jedan od stanara nedavno je završio u bolnici zbog gušenja plinom iz boce na kojoj je spremao hranu, a zbog loših uslova života i ostali stanari zdravstveno su ugroženi. Rešenja njihovih problema, nažalost nema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.