Počinje izgradnja novog termo bloka u Kostolcu

Izvor: BKTV News, 20.Nov.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja novog termo bloka u "Kostolcu"

Novi blok u Termoelektrani "Kostolac" biće izgrađen za četiri godine po najvišim ekološkim standardima, i za pet odsto povećaće proizvodnju struje, kaže direktor EPS-a Milorad Grčić.

Polaganjem kamena temeljca danas počinje izgradnja novog termo bloka u Termoelektrani "Kostolac". "Ovo je važan dan za elektroenergetski sistem Srbije. Posle 26 godina počinjemo gradnju novom termo bloka, snage 350 megavata. Poslesdnji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << termoblok pušten je u rad 1991. na 1992. godinu", rekao je Grčić za RTS.

On je dodao da potrošnja struje u domaćinstvima i u industriji raste, te da su neophodni novi proizvodni kapaciteti, a novi blok će doneti za pet odsto uvećanje u proizvodnji struje u odnosu na instalisane kapacitete.

"Rok za izgradnju je četiri godine. Novi blok rade kineske, ali i domaće kompanije, još uvek pregovaramo o procentu. Od 613 miliona dolara trudimo se da dođemo do 100 miliona za srpskle firme", naglasio je Grčić.

Evo zašto Srbi sve češće u rezervoaru imaju bosanski i makedonski dizel!

On kaže da će novi termo blok biti po svim ekološkim standardima, da se postojeći kapaciteta osavremenjavaju u skladu sa propisima EU.

Srbiji isporučeno gasa kao u čitavoj prošloj godini!

Govoreći o pripremama za predstojeću zimsku sezonu i spremnosti termoelektrana koje koriste ugalj, on je rekao da su uspeli da prevaziđu lošu hidrološku situaciju u prvom kvartalu godine i da danas u Kostolcu i Lazarevcu ima za 1,1 miliona tona uglja više nego prošle godine.

"Premašili smo proizvodnju uglja od prošle godine. Nikada nije bilo više otkrivenog uglja nego ove godine", naglasio je Grčić.

Početak izgradnje novog bloka termoelektrane u Kostolcu je druga faza kineskog aranžmana za Kostolac koji EPS radi sa kineskom kompanijom CMEC. Druga faza vredna je 715,6 miliona dolara, a samo izgradnja termobloka košta 613 miliona dolara. Gradnju bloka prati i proširenje kopa Drmno.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.