Petrović: Opravdano veće plate u javnim preduzećima, ali ne i u EPS

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Nov.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Opravdano veće plate u javnim preduzećima, ali ne i u EPS

BEOGRAD – Opravdano je da se neto plate zaposlenih u javnim preduzećima Pošte Srbije, Telekom, Srbijagas i EMS u 2019. povećaju za pet odsto, ali ne i u EPS-u koji uopšte nije primenio odluku vlade iz 2014. o privremenom umanjenju zarada od 10 odsto, izjavio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Na konferenciji za novinare na kojoj je Fiskalni savet predstavio ocenu Predloga budzeta za 2019. godinu, Petrović je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << EPS, koji je najveće državno preduzeće, ne da nije smanjio neto primanja zaposlenih kao što je zakon nalagao, nego ih je čak povećao za skoro devet odsto.

Prosečne neto plate zaposlenih u EPS-u su povećane sa 79.500 dinara u 2014. na više od 84.000 dinara u 2017, iako je 2015. trebalo da se smanje na ispod 73.000 dinara, kažu u Fiskalnom savetu.

Dok su, ističu, neopravdano podizali plate u EPS-u, to preduzeće nije investiralo dovoljno, a problemi u poslovanju te kompanije u 2017. primetno su umanjili stopu privrednog rasta čitave zemlje.

Upitan o smanjenju broja zaposlenih u EPS-u, glavni ekonomista Danko Brčerević rekao je da je glavni problem što godinama ta kompanija ne usvaja sistematizaciju.

„Radili smo analize i poredili sa sličnim zemljama. Čini nam se da postoji veliki višak zaposlenih u EPS-u, ali on mora sistematski da se otkloni“, smatra Brčerević.

Navodi i da je smanjenje broja zaposlenih u EPS-u zapravo zasnovano na dobrovoljnim odlascima sa „velikodušnim“ otpremninama koje su izmđu 800 i 900 evra po godini staža, i tri puta su, kaze, veće nego u Železnici.

„Smanjuje se broj zapslenih, ali procedura nije optimalna. Niko ne zna u zemlji koliko zaposlenih ima u EPS-u, procenjuje se od 30.000 do 35.000“, kaže Brčerević.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.