POHARALI EPS: Naumov i Novaković krivi zbog pljačke Srbije!

Izvor: Kurir, 02.Jul.2013, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POHARALI EPS: Naumov i Novaković krivi zbog pljačke Srbije!

Odgovornost U mandatu Gorana Novakovića i Radomira Naumova čelnici EPS sklapali ugovore s firmom EFT Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića, kojima je država oštećena za milijardu dinara

BEOGRAD - Poziv na odgovornost.

U vreme kad su Goran Novaković i Radomir Naumov vodili Ministarstvo energetike, država je oštećena za milijardu dinara. Naime, tokom njihovih mandata, od 2001. do 2006. godine, čelnici EPS sklapali su sporne ugovore sa firmom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EFT Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića, kojima je ta državna firma oštećena za 834,7 miliona dinara, a budžet za 143,5 miliona dinara. Upravo zato je Ministarstvo energetike, kako je Kurir juče ekskluzivno objavio, podnelo krivičnu prijavu protiv firme EFT.

Geodet eksert za EPS

- Novaković i Naumov su, kao ondašnji ministri energetike, praktično bili kapa pod kojom je oštećena Srbija. U vreme njihovog mandata Lazarević i Hamović harali su EPS - navodi izvor Kurira.

Geodeta Novaković je, kao „ekspert za energetiku“, došao u Srbiju januara 2001, i to na poziv premijera Zorana Đinđića za funkciju ministra za energetiku, na kojoj je ostao do juna 2002, kad ga je zamenila Kori Udovički. Novaković je, naime, tad podneo ostavku, ali na izričit zahtev Đinđića, koji je otkrio da su „ekspert za energetiku“ i Dimitrije Vukčević, tadašnji v. d. generalnog direktora NIS, zaključili ugovor o uvozu sirove nafte preko svoje firme i u taj posao se debelo „ugradili“.

Kumovske veze

Na inicijativu Aleksandra Vučića 2004, Skupština je formirala Anketni odbor, koji se bavio ispitivanjem malverzacija u trgovini električnom energijom. Vučić je tad isticao da se mora utvrditi na koji način su državni organi s firmama Lazarevića i Hamovića potpisivali štetne ugovore o uvozu i izvozu električne energije i prodaji mazuta. On je izjavio da srpskom energetikom drmaju kum do kuma:

- Tadašnji ministar za rudarstvo i energetiku Goran Novaković postavi svog prijatelja Dimitrija Vukčevića za svog zamenika (bili su vlasnici firme „Atlas Kalifornija“ u SAD). Onda raspiše konkurs i Vukčević postaje generalni direktor NIS. Istovremeno, na mesto generalnog direktora EPS postavlja svog drugog prijatelja Ljubomira Gerića. Zatim Vojin Lazarević, inače ministarov kum, prosledi dopis da želi da se izvrši uslužna predaja mazuta preko Vesne Marjanović, pomoćnika generalnog direktora „Jugopetrola“.

Ona šalje dopis Vukčeviću, ovaj daje saglasnost, dobija se električna energija, to opet ide preko Gerića...  - rekao je Vučić, koji je nešto kasnije u intervjuu rekao da je sve „počelo s ministrovanjem Novakovića, a završilo se vezama sa DSS i G17 plus“. Na direktno pitanje da li Hamović i Lazarević finansiraju DSS i G17 plus, Vučić je odgovorio potvrdno.

Nastavljena praksa

Uprkos upozorenjima, i u mandatu ministra rudarstva i energetike Radomira Naumova (2004-2006) nastavlja se po državu štetna saradnja EPS i firmi Lazarevića i Hamovića. Upravo je za vreme Naumova (DSS) za generalnog direktora EPS postavljen njegov tadašnji partijski kolega Vladimir Đorđević, osumnjičen za malverzacije u toj firmi (pogledaj okvir).

Obradović doveo saradnika tajkuna

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Vladimir Đorđević, sadašnji izvrši direktor za obnovljive izvore energije, koji je bio generalni direktor EPS u vreme vlade Vojislava Koštunice. Kako se navodi u izveštaju antikorupcijskog tima, Đorđević je, i pored saznanja da deponovanje električne energije podleže Zakonu o javnim nabavkama, potpisao ugovor o razmeni električne energije sa EFT bez sprovođenja postupka o javnim nabavkama! Pripremu i parafiranje izvršili su Dragan Vignjević i Đorđe Subotić.

- Osim toga, on je na isti način parafirao i ugovor koji je zaključen sa „Ezpada“ kao kupcem i EPS kao prodavcem 3. juna 2005. - piše u izveštaju.

Đorđević je, nakon smene u EPS, na poziv sadašnjeg direktora EPS Aleksandra Obradovića prešao u ČEZ, gde je radio sve do dolaska Obradovića na čelo EPS, koji ga je imenovao za svog pomoćnika.

Novaković i Naumov bez komentara

Goran Novaković i Radomir Naumov juče nisu želeli da govore o svojoj odgovornosti u spornom poslovanju EPS s firmama Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića. Novaković nam je prvo rekao da će biti spreman da govori za dva sata, a onda je poslao SMS da „veći deo dana neće biti u mogućnosti da se javi“, te moli da mu se pitanja pošalju na mejl, što je i učinjeno, ali do zaključenja ovog broja odgovore nije poslao. Naumov se nije udostojio ni da odgovori na pozive i poruke Kurira.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.