OSTAJE BEZ FOTELJE: Obradović saslušan zbog muljanja u EPS!

Izvor: Kurir, 11.Jan.2016, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSTAJE BEZ FOTELJE: Obradović saslušan zbog muljanja u EPS!

Direktor EPS ispitivan je u policiji zajedno sa još 25 direktora ovog državnog preduzeća, zbog čega se očekuje i njegovo verovatno razrešenje narednih dana.

BEOGRAD - Aleksandar Obradović, generalni direktor EPS, saslušan je prošlog meseca u policiji zajedno sa još 25 direktora ovog državnog preduzeća, a policija istražuje tendere za nabavku uglja i brojila, što će verovatno biti jedan od razloga za njegovu smenu u narednih nekoliko dana, saznaje Kurir.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Inspektori Uprave kriminalističke policije su 4. decembra ušli u prostorije EPS kako bi prikupili potrebnu dokumentaciju u vezi sa javnim nabavkama koje je obavila ova državna firma, a saslušani su i direktori EPS, među kojima je i generalni direktor. Spominje se da su ih posebno interesovala dva posla, nabavka brojila i uglja - kaže sagovornik Kurira iz „Elektroprivrede Srbije“.

Policija već duže vreme proverava poslovanje EPS zbog sumnji da je bilo nepravilnosti u vezi sa tenderima za nabavku električnih brojila i uglja iz Rumunije, a koji su vredni oko 57 miliona evra.

Posao nabavke strujomera za 26,6 miliona evra dobio je konzorcijum stranih firmi „Atos“ i „Sažem“, a njihov podizvođač je firma EWG proslavljenog košarkaša Dejana Bodiroge. On je na tenderu pobedio Vojina Lazarevića, koji je bio podizvođač „Eriksona“. Domaći proizvođači su se bunili da je EPS postavio uslove koji su onemogućili domaće firme da na tenderu učestvuju kao glavni izvođači.

Drugi tender odnosi se na nabavku uglja za proizvodnju struje u elektranama EPS jer su poslovi zaustavili domaću proizvodnju uglja. Posao su dobili: „Virom grupa“, „DMB šiping“ i rumunski BVA.

Vlasnik „Virom grupe“ Dejan Oketić je 2008. osuđen za šverc nafte kao član „naftne mafije“, koja se tereti da je oštetila državu za 97 miliona evra.

Kamione za prevoz uglja obezbedio je „Eurokop“ Dragana Ćurčića, koji je nedavno izašao iz zatvora, gde je izdržavao kaznu kao član „carinske mafije“, ali i „Bono sistem“ Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena s Kosmeta. Aleksandar Obradović, generalni direktor EPS, juče nije imao komentar povodom informacija o saslušanju i najavama da će biti smenjen. Iz MUP juče nisu odgovarali na pitanja i poruke našeg lista ovim povodom.

Premijer opleo po direktorima EPS

VUČIĆ: MEŠTANI BEZ STRUJE, A ONI UŽIVAJU

Premijer Aleksandar Vučić je 30. decembra najavio smene direktora javnih preduzeća zbog lošeg rada. On je na sednici Vlade Srbije 30. decembra, na kojoj su bili i direktori javnih preduzeća, najavio promene na čelu državnih firmi, a nešto kasnije je izjavio da će pojedini direktori biti smenjeni i precizirao da će među njima biti i „onih jačih“. On je gostujući na TV Pink istakao i da dok se „radnici penju po banderama“, oni koji su zadužemi za struju uživaju.

Činjenice

ŠTA JE SVE ZAMERANO OBRADOVIĆU

- angažovanje češke ispostave „Artur D. Litla“ za 248 miliona dinara

- nabavka kompjuterskog sistema za 15 miliona evra

- planiran trošak od 43 miliona evra za savetnike u 2015.

- 42 miliona dinara za novi logo i promociju

- odmor u luksuznom hotelu „Regent Porto Montenegro“

- kolekcija luksuznih satova vrednih 50.000 evra

Autor: Vladimir Spasić,Foto: Zorana Jevtić
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.