Izvor: JUGpress.com, 21.Jan.2021, 18:02

Mitrović: EPS bi da uzme ono što su građanima već naplatili

LESKOVAC

Na konferenciji za medije Predrag Mitrović, član predsedništva Srposkog pokreta Dveri, prokomentarisao je ugovore koje ovih dana Elektrodistribucija Srbije šalje svojim potrošačima. Na osnovu ovih ugovora Elektrodistribucija bi trabala da preuzme merni uređaj, merno razvodni orman, priključni vod, inastalaciju i opremu u merno razvodnom ormanu korisnika sistema.

„Građani bi trebali da bez nadoknade predaju kompletnu infrastrukturu koja je prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << registracije korisnika električne energije plaćena kao strujni priključak u rasponu od nekih 200-1000 evra“ pojašnjava Mitrović i naglašava da je simptomatično da se to radi pod izgovorom efikasnosti kontrole mernih uređaja, te lakšeg servisiranja tih istih mernih uređaja, koje će postaviti ispred kuća na ulici ili na električnim vodovima.

„Dolazimo do zaključka da EPS radi nešto što nije u skladu sa zakonom ili u skladu sa logikom. Ako nije u skladu sa zakonom, a nije, bilo bi logično da se na osnovu načela obligacionog prava naše zemlje i to autonomije ugovaranja (član 10. Zakona o obligacionim odnosima), ravnopravnost strana (član 11), savesnost i poštenje (član 12), zabrana zloupotrebe prava (član 13), zabraba stvaranja i iskorišćenja monopolističkog položaja (član 14), EPS obaveže da, ako želi nešto ovako da uradi, to i plati. Ti priključci su im već plaćeni, jer je EPS tako tražio kao uslov za priključenje, tako da, ako ih želi, sada treba oni da plate.“

Mitrović ocenjuje da je situacija ozbiljna i da ukazuje da, s obzirom na ozbiljan fiskalni deficit i obaveze koje dospevaju tokom 2021. godine, postoji osnovna sumnja da će EPS pod pritiskom MMF-a biti prodat strancima.

„Taj uslov prodaje mora da ispuni valjane i čiste svojinske odnose i zato se sada sprovodi ova aktivnost. EPS, odnosno država pokušava da to učini otimajući ono građanima ono što su već platili. Izneđu 1,5 i 1,6 miliona takvih priključaka je potrebno da se vrati EPS-u. Izgovori su razni, da u ovom momentu EPS ne funkcioniše najbolje, da ima ozbiljnih problema, da se takvim pričama želi smanjiti cena pojedinih delova EPS-a koji se nude na prodaju, kako bi neko što jeftinije kupio kompletnu elektroprivredu Srbije. U prilog tome ide analiza izrađena u periodu od 2012.-2020. godine. Po njoj se prosečno u Srbiji proizvodi 30-35 milijardi kW časova električne energije. Isporuči se manje, je postoje tehnički gubici, ali postoje i neki drugi, čudni gubici, na koje vlast očigeldno ne ume da da odgovore. Optimalni tehnički gubici, odnosno korišćenje struje u sistemu zarad proizvodnje je oko 5%. Sada su u rasponu od 13-22%, što znači da u proseku godišnje bude nefakturisano preko milijardu evra električne energije! To je verovatno izvezeno mimo ugovora, a novac je završavao ko zna gde.“

Mitrović kaže da bi svaki građanin sam trebao da odluči šta da radi sa dokumentom koji je dobio, ali i naglasio da EPS nema ni Ustavno ni zakonsko pravo da otme nešto što su građani već platili.

„Ovo je prvi korak jedne igre gde ulazimo u fazu gde će pritisci na privredu i građane od strane EPS-a da se prihvate ugovori biti sve žešći, da će se povećati pritisci od strane Vlade na EPS da insistira na potpisivanju ugovora i pritisci MMF-a na Vladu Srbije i EPS da ovaj posao završe, kako bi neko od stranaca, pre svega Nemci koji su najzainteresovaniji za kupovinu, kupili jedan od strateški najvažnijih resursa Srbija. To je jedan od uslova kako bi kupac EPS-a imao relaciju samo sa državom, dok bi ovako imao i još neke koji bi smetali i njih treba da eliminiše EPS.“

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Dveri

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.