Majdanpek: Bez struje 44 sati - nestala i nafta za agregate

Izvor: Prva.rs, 03.Dec.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majdanpek: Bez struje 44 sati - nestala i nafta za agregate

Nema grejanja, a ni vode, škole ne rade, dok nadležni pokušavaju da otklone kvarova na dalekovodima koji su nastali usled ledene kiše i olujnog vetra.

Opštinsko rukovodstvo je u stalnom kontaktu sa građanima i predstavnicima EPS-a, a u Majdanpeku je trenutno i ministar energetike Aleksandra Antić.

Pomoćnik predsednika Opštine Dejan Škorić rekao je Tanjugu i da uz mnogobrojne probleme novi predstavlja nedostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << nafte za rad agregata kojima je obezbeđena struja u Domu zdravlja i lokalnoj bolnici.

On je naveo i da je sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije odlučeno, u vezi daljih aktivnosti zbog alarmantne situacije da se sačeka 13 sati kada po informacijama nadležnih postoji mogućnost da počne snabdevanje strujom.

Škorić je dodao da vode za piće ima dovoljno jer su pritekle u pomoć susedne opštine, ali da garđani nemaju novca jer ne rade banke kao ni bankomati.

Prema njegovim rečima, veliki problem predstavlja i to što nema grejanja tako da se situacija približava humanitarnoj katastrofi.

Problemi su nastali kada je juče oko 17 sati došlo do kvara na dalekovodu od 110 KW koji napaja sve tri trafo-stanice za snabdevanje majdanpečke opštine strujom.
Majdanpek bi, ukoliko sve bude u redu, danas u toku dana trebalo da dobije struju, najavio je izvršni direktor za upravljanje i tržište Elektromreže Srbije Ilija Cvijetić.

On je u izjavi Tanjugu objasnio da su, od tri dalekovoda koja napajaju Majdanpek, sva tri van pogona i na njima su pali stubovi.
"U istoriji se nikada nije desilo da imamo tri pravca napajanja i da su sva tri onemogućena. Zbog jakog leda i snega trenutno koristimo havarijske stubove, koje podižemo, a koje smo koristili letos kad su bile poplave i tornada oko Lazarevca", rekao je Cvijetić i dodao da su pali stubovi i da je, u normalnim uslovima, potrebno dan, do dan i po, da se to sanira.

EMS-a od jutros pokušava da preko 400 kilovoltnog dalekovoda dopreme struju do Majdanpeka.
"Očekujemo da će to biti gotovo do dva, tri sata. Probaćemo kasnije da li možemo da pustimo napon i ako bude sve u redu, danas u toku dana, Majdanpek bi trebalo da dobije napon", rekao je Cvijetić.

Kako je dodao, već dva dana i dve noći u EMS-u "niko ne spava" - monteri iz cele Srbije su na terenu, kao i svi monteri iz privatnih firmi, ali uslovi za rad su nemogući.

Kada je reč o ostalim gradovima u Srbiji, Cvijetić je rekao da nigde nema problema, osim u Majdanpeku.

Ranije danas, izvršni direktor za prenos EMS-a Nebojša Petrović rekao je da bi Majdanpek danas između 12 i 13 sati mogao da dobije struju.
"Zbog opterećenja ledom koji ti dalekovodi ne mogu da izdrže, Elektromreža Srbija je noćas donela odluku da primeni nova tehnička rešenja koja dosad nisu primenjivana u ovakvim situacijama, a to je da deo 400 kilovoltne mreže upotrebi za napajanje Majdanpeka", rekao je Petrović.

To znači, objasnio je Petrović, "da ćemo deo 400 kilovoltne mreže Srbije da prebacimo da radi na 110 kilovoltnom naponu".

Za ekipe koje su na terenu, osnovni problem u saniranju kvarova je mehaničko opterećenje dalekovoda ledom, a vetar je samo dodatni problem, izjavio je Petrović i istakao da je, zbog ledene kiše koja pada od nedelje popodne, instalacija na dalekovodu potpuno okovana ledom koji dostiže debljinu od 15 do 20 centimetara, tako da se provodnici istežu čak do zemlje.
Elektromreža Srbije je zbog vanrednih okolnosti u istočnoj Srbiji donela odluku da primeni "nestandardno i dosada neviđeno rešenje" u nameri da se normalizuje snabdevanje električnom energijom u Majdenpeku, saopštilo je to javno preduzeće.

Po prvi put ekipe JP EMS pokušaće da deo 400 kilovoltne prenosne mreže iskoriste za napajanje Majdanpeka, tako što će 400 kilovoltni dalekovod od razvodnog postrojenja Drmno do HE Đerdap 1 prevezati i pokušati da upotrebe za napajanje Majdanpeka na nižem, 110 kilovoltnom naponskom nivou.
Sve raspoložive ekipe EMS - a iz cele Srbije i dalje su na terenu, gde su proveli i noć boreći se protiv posledica ledenih kiša i olujnih vetrova.

Ledene kiše stvaraju ledeni omotač na opremi i otežavaju napore da se snabdevanje električnom energijom što pre normalizuje.

Na licu mesta su generalni direktor EMS - a Nikola Petrović i ministar energetike Aleksandar Antić, koji aktivno prate i učestvuju u rešavanju situacije.

EMS radi zajedno sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.
Normalizacija snabdevanja električnom energijom u području Bora i Majdanpeka očekuje se u toku dana, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
"U toku je pokušaj da se obezbedi napajanje električnom energijom Majdanpeka i Donjeg Milanovca, spuštanjem 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda Đerdap - Drmno i prevezivanjem krutim vezama na transformatorsku stanicu Majdanpek 2", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo energetike posebno ističe da nisu tačne informacije koje su plasirane u pojedinim medijima da gradske bolnice i porodilište nemaju struju.

U porodilištu u Majadanpeku je jedna beba i ona je bezbedna. Naglašavamo da je za porodilište u Majdanpeku obezbeđeno stabilno napajanje električnom energijom, iz agregata koji je obezbedio RTB Bor, tako da ta ustanova sve vreme ima struju, ističe se u saopštenju.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRUKA U MAJDANPEKU: Poslali agregate za struju, ali ne i naftu

Izvor: Kurir, 03.Dec.2014

MAJDANPEK - Situacija je i dalje alarmantna u Majdanpeku koji, zbog kvarova na dalekovodima, nema struju od ponedeljka. Novi problem je i nedostatak nafte za rad agregata...Nema grejanja, a ni vode, škole ne rade, dok nadležni pokušavaju da otklone kvarova na dalekovodima koji su nastali usled ledene...

Nastavak na Kurir...

Majdanpek opet bez struje

Izvor: OkRadio.rs, 04.Dec.2014, 02:33

Majdanpek i okolina nakrarko su dobili električnu energiju u sredu oko 22h, ali je nakon toga struja ponovo “nestala” bez naznaka kada će biti uključena. Uzrok nestanka struje i u ponedeljak je bila ledena kiša, kada je Majdanpek prvi put ove nedelje ostao bez struje.   Ministar energetike...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.