MMF traži novo poskupljenje struje do sredine 2020?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2019, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF traži novo poskupljenje struje do sredine 2020?

Međunarodni monetarni fond traži da Elektroprivreda Srbije do kraja juna 2020. godine uradi procenu novih tarifa za struju, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, ali i poskupljenje struje do sredine naredne godine, piše "Blic".

Tako bar piše u izveštaju ove finansijske organizacije nakon treće revizije, koji je dostavljen srpskim vlastima, a u koji je "Blic" imao uvid, uz konstataciju da bez ovih mera nije realno očekivati uspešnu finansijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konsolidaciju ove kompanije.

Između redova, kako prenosi list, MMF traži novo poskupljenje struje sredinom naredne godine, jer smatra da nedavno povećanje cene kilovata nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije.

MMF, kako dodaje "Blic", insistira da se usvoji i formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezivalo za inflaciju, ali i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.

Prema izveštaju odbora direktora MMF-a, srpska vlast je prihvatila ove sugestije i definisala rokove za njihovu realizaciju.

U izveštaju odbora direktora MMF nakon treće revizije stoji i to da nije preporučljivo da se više prolongira promena statusa EPS, pa je i za to određen rok.

"Do kraja 2020. godine treba da se završe sve aktivnosti kako bi se ova kompanija iz javnog preduzeća transformisala u akcionarsko društvo. Zbog toga je nužno da se raspiše tender za procenu imovine, što je vlast Srbije i prihvatila. Prihvaćeno je i da se nastavi sa sprovođenjem akcionog plana reforme korporativnog upravljanja uz podršku EBRD konsultanata, kojim bi se osiguralo profesionalno upravljanje kompanije", navodi delegacija MMF.

Izvor "Blica" iz EPS-a kaže da po njegovom saznanju u kompaniju još nije stigao izveštaj MMF, ali da je menadžment učestvovao u razgovorima i da su načelno dogovorene aktivnosti i oko cene i statusne promene.

"Izvršni direktori MMF su tokom treće revizije jasno rekli da poskupljenje struje od 3,9 odsto, koje važi od 1. decembra, nije dovoljno da bi se EPS finansijski konsolidovao i mogao da ulaže u investicije koje su nužne. To povećanje za njih je malo jer je cena struje na svetskom tržištu znatno porasla ove godine", navodi sagovornik lista.

Zbog toga je, dodaje, MMF insistirao da mora da se uradi nova procena cene do juna, što praktično znači da bi tada trebalo očekivati poskupljenje kilovata.

"Razlog za to treba tražiti i u sve većem učešću kompanija sa obnovljivim izvorima energije, čiji se troškovi prenosa uvećavaju, pa je neophodno da se nadoknade", navodi taj sagovornik.

Dodaje da je tačno da je EPS u razgovoru sa delegacijom MMF preuzeo i obavezu završetka svih aktivnosti oko statusne promene.

Naveo je da se taj proces odlaže godinama, ali da se EPS obavezao da će ga završiti do kraja 2020.

Kako je rekao, početkom godine trebalo bi da se raspiše tender za procenu vrednosti imovine kompanije, što je uvod u pravnu transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Tako će se, kaže taj izvor, znati koliko vredi kompanija, što otvara vrata i da budući strateški partner ili investitor može da zna da li se isplati da ulaže u srpsku elektroprivredu.

"Drugim rečima, ovim potezom stvaraju se i uslovi za moguću privatizaciju što svetske finansijske institucije koje kreditiraju kompaniju, smatraju da je nužnost, ali o svim potezima odlučuje Vlada i videćemo šta će se tu dešavati", kaže izvor "Blica".

Iz EPS-a, kako prenosi list, nisu želeli da komentarišu izveštaj MMF oko poskupljenja struje.

"Ono što je izvesno to je da će se uraditi procena vrednosti imovine kompanije, a što se tiče promene statusa kompanije, odluku o promeni pravne forme u akcionarsko društvo donosi Vlada Srbije", kažu u EPS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.