Kinezi u Srbiju ulažu više od dve milijarde evra

Izvor: Politika, 20.Okt.2011, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi u Srbiju ulažu više od dve milijarde evra

BEOGRAD – Elektroprivreda Srbije potpisala je danas Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane „Nikola Tesla” B3 i realizaciji energetskih projekata na biomasu.

Ukupna procenjena investiciona vrednost tih projekata značajno premašuje dva milijarde evra, izjavio je generalni direktor EPS Dragomir Marković.

Protokol su potpisali generalni direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EPS, predsednik Odbora direktora Čajna envajronmental enerdži holdings Bili Ngok i predsednik Odbora direktora Šenžen enerdži grup Gao Cimin.

Planirano je da se, u saradnji sa kineskim partnerima, izgradi termoelektrana „Tent” B3 instalisane snage 740 megavata sa pripadajućim kopom Radljevo za proizvodnju uglja, koji će se sagorevati u toj termoelektrani, rekao je Marković i dodao da je sa Kinezima dogovorena i saradnja na korišćenju obnovljivih izvora energije u Vojvodini.

„Ovde se radi o kompaniji čije je zaštitno lice srpski teniser Novak Đoković - najveći sportista današnjice”, dodao je Marković prilikom potpisivanja protokola.

On je izjavio da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuje donošenje konačne investicione odluke, formiranje zajedničkog preduzeća i obezbeđenje neophodnih finansijskih sredstava za realizaciju tih projekata.

Izgradnja termoelektrane trajaće pet godina, rekao je Marković i precizirao da će u zajedničkom preduzeću kineski partner imati većinsko vlasništvo - minimum 51 odsto, kao i da će vlasništvo EPS-a zavisiti od toga koliko se dogovori u pregovorima.

On je dodao da će se projekat realizovati tako što će zajedničko preduzeće obezbediti kredit i istakao da ne očekuje da će obezbeđivanje novca predstavljati problem.

Marković je, takođe, izrazio očekivanje da će do kraja ovog meseca biti potpisan i ugovor o kreditu sa kineskom Eksim bankom za modernizaciju TE Kostolac.

Predsednik odbora direktora Čajna envajronmental enerdži holdings Bili Ngok izjavio je da Vladi Srbije i partnerima iz EPS-a službeno obećava da će konzorcijum kineskih kompanija u Srbiju doneti najnovije tehnologije koje štite životnu sredinu od zagađenja, da će u novoj zajedničkoj firmi zaposliti srpske inženjere i radnike, kao i da će poslovati u skladu sa srpskim zakonima.

„Radićemo na tome da ovo bude jedna od najboljih termoelektrana u svetu i da na najpozitivniji način doprinese tradicionalnim prijateljskim odnosima između Srbije i Kine”, rekao je Ngok.

On je izrazio očekivanje da će tokom ispunjenja ovog projekta imati puno podršku Vlade Srbije, loklanih vlasti kao i EPS-a.

Guverner provincije Guandong Huan Huahua, iz koje i dolaze dve kineske kompanije, ocenio je da će potpisvanje protokola produbiti srpsko kinesku saradnju i prijateljstvo dve zemlje i najavio da će rukovodstvo te provincije ohrabrivati i druge kineske firme da investiraju u Srbiju.

Reč je o jednoj od najbogatijih i najrazvijenih kineskih provincija sa kojom je Srbija u prvoj polovini ove godine za 52 odsto povećan izvoz iz te kineske provincije u Srbiju, a da je iz Srbije uvoz povećan za 350 odsto.

Huahua je precizirao da je prošle godine spoljnotrgovinska saradnja iznosila 100 miliona dolara, što je jedna četvrtina ukupne vrednosti spoljnotrgovinske razmene Srbije i Kine.

Inače, finansijski prihod te kineske provincije prošle godine iznosio je oko 780 milijardi dolara, što je sedmina ukupnog prihoda Kine.

Huahua je najavio da će rukovodstvo te pokrajine sutra sa rukovodstvom pokrajine Vojvodine potpisati memorandum o saradnji.

Tanjug

---------------------------------------------

Jeremić: Kineska investicija u energetiku najveća u Srbiji

BEOGRAD – Ministra inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će investicija kineskih kompanija u energetiku Srbije, veća od dve milijarde evra, biti najveća strana investicija na srpskom tržištu.

Jeremić je novinarima kazao da će za realizaciju tog dogovora o ulaganju biti potrebna puna politička podrška obe strane.

„Pred nama su novi projekti, a radi se na privlačenju kineskih investicija u visoke tehnologije i tekstilnu industriju, ali i u druge oblasti”, kazao je Jeremić.

On je naglasio da su politički odnosi Srbije i Kine „danas izvanredni i na najvišem nivou”.

„Kina je jedan od najbitnijih partnera Srbije”, rekao je srpski ministar inostranih poslova.

Jeremić je istakao i da su kompanije sa kojima je potpisan sporazum iz najmnogoljudnije i najbogatije kineske provincije Guan Dong i da postoje značajne mogućnosti za ubrzanja saradnje sa tom provincijom, pogotovo u investiranju.

On se zahvalio kineskoj delegaciji na podršci za otpočinjanje nove faze u ekonomskim odnosima dve države. Beta

objavljeno: 20.10.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KINEZI SPONZORIŠU NOVAKA ĐOKOVIĆA

Izvor: Kurir, 20.Okt.2011

BEOGRAD - Jedna od najuticajnijih kompanija u Kini "Čajna envajronmental enerdži holdings", sa kojom je Elektroprivreda Srbije danas potpisala protokol o saradnji, je među sponzorima srpskog tenisera Novaka Đokovića izjavio je stric tenisera Goran Đoković...Đoković, koji je direktor porodične...

Nastavak na Kurir...

Novak nam doneo kineske milijarde

Izvor: B92, 20.Okt.2011

Beograd -- EPS je potpisao Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji drugih energetskih projekata...Ukupna procenjena investiciona vrednost tih projekata značajno premašuje dva milijarde evra...U kineskom kozorcijumu su kompanije...

Nastavak na B92...

EPS potpisao sporazum vredan više od 2 mlrd evra

Izvor: TvojPortal.com, 20.Okt.2011

/bizlife.rs/ Elektroprivreda Srbije potpisala je Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji drugih energetskih projekata. Ukupna procenjena investiciona vrednost tih projekata značajno premašuje dva milijarde evra.. . . U kineskom...

Nastavak na TvojPortal.com...

Novak nam doneo kineske milijarde

Izvor: medio.rs, 21.Okt.2011, 01:50

EPS je potpisao Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane "Nikola Tesla" B3 i realizaciji drugih energetskih projekata.

Nastavak na medio.rs...

Sponzori Đokovića: Kinezi uz Novaka

Izvor: Sportski Žurnal, 21.Okt.2011

Jedna od najuticajnijih kompanija u Kini „Čajna envajronmental enerdži holdings“, sa kojom je Elektroprivreda Srbije u četvrtak potpisala protokol o saradnji,  među sponzorima je Novaka Đokovića, izjavio je Tanjugu njegov stric, Goran Đoković.. . Goran, inače direktor porodične kompanije...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.