Jedini izvoznik struje u regionu mora da je kupuje

Izvor: B92, 16.Sep.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini izvoznik struje u regionu mora da je kupuje

Elektroprivreda RS bila je prinuđena da kupi struju od BiH, Hrvatske i Srbije, iako Republika Srpska proizvodi više struje nego što su domaće potrebe

Osim toga, RS važi za jedinog izvoznika struje u regionu, objavio je poslovni portal Capital.ba.

Capital.ba je objavio dokument prema kojem je Uprava Mešovitog holdinga Elektroprivreda RS obavestila Vladu RS u funkciji Skupštine akcionara da su izvršili "nabavku nedostajućih količina električne energije" u fabruaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i martu 2015. godine u vrednosti od oko 400.000 evra.

Portal navodi da razlog nije rast privredne aktivnosti i potrošnje, već pad proizvodnje usled lošeg rukovođenja i neinvestiranja u proizvodne sisteme.

Izveštaj je usvojio i Nadzorni odbor Elektroprivrede, koji je potpisala predsednica NO Slavica Injac, uz konstataciju da je nabavka struje izvršena po Zakonu o javnim nabavkama.

Do nedostatka električne energije u sistemu je, kako se navodi, došlo zbog neraspoloživosti Termoelektrane Ugljevik i Termoelektrane Gacko u pojedinim danima i niske kote na protočnim hidroelektranama zbog pojačanog angažovanja, tvrde iz Elektroprivrede RS.

"Takva situacija je i pored maksimalnog angažovanja ostalih proizvodnih kapaciteta, prouzrokovala nedostatak električne energije za podmirenje sopstvene potrošnje RS, Brčko Distrikta i isporuke po zaključenim komercijalnim ugovorima", stoji u obrazloženju dostavljenom Vladi RS.

Elektroprivreda RS struju nije direktno kupovala, čak ni od Srbije, kojoj je direktno prodaje, već preko firme Interenergo na osnovu ugovora zaključenih u martu ove godine.

Interenergo je kćerka firma austrijske grupe Kelag, koja je izgradila MHE na reci Ugar u Kneževo, a dobila je i koncecije za MHE Medna u opštini Mrkonjić Grad i Ribnik.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.