Hrvati za ulaganje u TENT očekuju pola milijarde evra!

Izvor: Večernje novosti, 22.Maj.2015, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati za ulaganje u TENT očekuju pola milijarde evra!

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA HRVATSKA elektroprivreda angažovala je Lea Andreisa, jednog od najpoznatijih hrvatskih advokata, kako bi naplatila od Elektroprivrede Srbije dug u iznosu od pola milijarde evra. Naime, hrvatska strana procenjuje da je upravo toliko porastao kredit koji je otplatila Hrvatska elektroprivreda za izgradnju termoelektrane Obrenovac i ulaganja u rudnik Tamnava. Reč je o potraživanju još iz vremena Jugoslavije, time da je hrvatska strana, bar kako tvrdi, u potpunosti otplatila >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kredit od 120 miliona evra, pa se sada, uz kamate i sve ostalo, došlo do cifre od 500 miliona erva. Andreis je angažovan uz honorar od 62.000 evra i to bez javnog poziva na koji su se mogli javiti i drugi advokati, a u HEP-u kažu da će ceo postupak koji se vuče godinama sada ubrzati. Njegov zadatak biće da napravi pravni okvir i podršku u pregovorima da se naplati dug od srpske elektroprivrede.IZA KULISA Nedavno su nam u HEP-u rekli da u poslednje vreme nastoje sa Srbijom da nađu rešenje, a da su u to uključene i političke strane i da se sve dogovara "iza kulisa", bez znanja javnosti. Međutim, zvanično ništa nije rečeno ni sa hrvatske, ni sa srpske strane, pa je tako angažovanje advokata Andreisa dokaz da Hrvatska želi da ubrza postupak. Reč je o jednom od najuglednijih pravnika koji je bio i dugogodišnji predsednik Hrvatske advokatske komore i koji ima veliko iskustvo u rešavanju međunarodnih sporova. Učestvovao je u privatizaciji velikih firmi, poput TLM-a, a već dugi niz godina zastupa Hrvatsku elektroprivredu. Angažman Lea Andreisa tumači se kao nova inicijativa iz Hrvatske da se ubrza rešavanje duga iz Srbije. U međuvremenu je bila i obaveza "TE Nikola Tesla 6" da po povlašćenoj ceni isporučuje struju Hrvatskoj, ali je to u ratnim godinama prekinuto. Hrvatska tako traži da joj Srbija isporučuje 12,5 godina struju po povlašćenoj ceni, što je dogovoreno za vreme gradnje termoelektrane. Svašta se, međutim, u međuvremenu događalo, pa se tvrdilo da je Elektroprivreda Srbije bila raspoložena da se taj problem reši, ali sa hrvatske strane nije bilo interesa. Bilo je i razmišljanja da se ceo postupak poveri sudu, kao što je to bilo u slučaju Elektrogospodarstva Slovenije koje je pravdu potražilo u Vašingtonu, u Međunarodnom centru za rešavanje sporova.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Hrvatska za ulaganje u TENT očekuju pola milijarde evra

Izvor: Capital.ba, 23.Maj.2015, 07:23

ZAGREB, Hrvatska elektroprivreda angažovala je Lea Andreisa, jednog od najpoznatijih hrvatskih advokata, kako bi naplatila od Elektroprivrede Srbije dug u iznosu od pola milijarde evra.  Hrvatska strana procjenjuje da je upravo toliko porastao kredit koji je otplatila Hrvatska elektroprivreda za izgradnju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.