EPS traži poskupljenje struje do kraja godine

Izvor: Blic, 01.Sep.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS traži poskupljenje struje do kraja godine

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je da će EPS do kraja ove godine zatražiti drugo poskupljenje struje u 2010, koje neće biti veće od 10 odsto, jer je cena struje u Srbiji među najnižima u Evropi.

On nije mogao da precizira kada će EPS tačno da zatraži drugo poskupljenje struje u ovoj godini, posle martovskog poskupljenja od 10 odsto, podsetivši da je za to poskupljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neophodna saglasnost Vlade Srbije i regulatorne agencije za energetiku.

"Ako naiđemo na saglasnost i u jednoj i u drugoj instituciji, zatražićemo poskupljenje struje. Koliko će ono iznositi, zaista u ovom trenutku ne znam, ali svakako neće biti više od 10 odsto, jer je socijalni momenat u Srbiji i dalje prisutan," rekao je Marković.

Ističući da je EPS u stalnom traženju nove cene struje i približavanju minimalnom novou ekonomske cene, Marković je objasnio da je to dostizanje ekonomske cene uslov za investicione projekte i restrukturiranje EPS-a, kao i za druge poslovne aktivnosti kompanije.

Govoreći o tenderima za izgradnju novih termoelektrana TENT B3 i Kolubara B, Marković je istakao da je cela tenderska procedura značajno ubrzana i da se očekuje da tenderska dokumentacija bude završena do kraja oktobra.

Ponude strateških partnera i odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača biće donete do kraja ove godine, najavio je on.

Tenderska procedura je, prema njegovim rečima, značajno ubrzana nakon zaključka Vlade Srbije, s kraja jula, čime je Vlada podržala ceo posao i dala odgovore na čitav niz pitanja, koja su strateški partneri postavili, a na koja EPS sam nije mogao da da odgovore.

Marković je rekao da su to pitanja koja se odnose na zakonsku regulativu u vezi sa tim projektima i na imovinu neophodnu za realizaciju tih projekata, koja je zaključkom vlade prenesena na EPS.

On je rekao da se sada očekuju ponovljene posete i serija sastanaka sa zainteresovanim investitorima i najavio da je moguće da zainteresovane kompanije zatraže produženje rokova za izradu ponuda, što moze dodatno uticati na produženje ukupnog roka za izbor strateških partenera.

"Sadašnjim planom je, međutim, predviđeno dostavljanje ponuda za TENT B3 i Kolubara B, u decembru," rekao je Marković i istakao da se, kada je reč o tenderu za Termoelektanu-toplanu Novi Sad, ne očekuju ponude pre 2011. godine.

On je objasnio da su ta tri projekta postavljena na bazi energetskih bilansa i srednjoročnog plana EPS-a do kraja 2025. godine, i na osnovu tih projekcija je uočeno da će Srbija do tada imati manjak proizvodnih kapaciteta EPS-a, u odnosu na potrošnju električne energije.

Zbog toga je, kako je rekao, planirano da izgradnja te tri elektrane doprinese pokrivanju rastuće potrebe za električnom energijom u našoj zemlji, uz gradnju još nekih novih objekata u hidro sektoru.

Marković je napomenuo da će ta postrojenja biti visoke efikasnosti, zadovoljavaće ekološke standarde, dok će uporedo sa tim biti povučena iz pogona stara postrojenja niske efikasnosti, koja imaju loš uticaj na životnu sredinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.