EBRD: Potpisan kredit za EPS od 200 miliona evra

Izvor: Prva.rs, 30.Okt.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Potpisan kredit za EPS od 200 miliona evra

"Ovaj zajam sa državnom garancijom će pomoći EPS-u da restrukturira svoje bilanse, oporavku od posledica katastrofalnih poplava koje su zadesile Balkan 2014. godine, a takođe će pomoći da EPS ostvari svoje dugoročne razvojne ciljeve kao što su komercijalizacija, rast standarda korporativnog upravljanja i poboljšanje energetske efikasnosti", piše u saopštenju.  >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs <<
Finansiranje EBRD-a će, kako je navedeno, podržati dalje reforme u energetskom sektoru Srbije i pomoći da se ostvari liberalizacija energetskog tržišta što je važan preduslov za ulazak u EU
Investicija će poboljšati i regionalnu integraciju Zapadnog Balkana preko stimulisanja međugranične distribucije i trgovine električnom energijom. 
Ministar za energetiku i rudarstvo Srbije Aleksandar Antić rekao je da je ovo veoma važan korak za Srbiju.
"Zahvalni smo što je EBRD preuzela aktivnu ulogu u pružanju podrške EPS-u, zajedno sa Svetskom bankom i MMF", rekao je Antić.
U saopštenju je navedeno da je program veliki deo šireg plana srpskih institucija za fiskalnu konsolidaciju.
“Verujemo da ćeovaj kredit učiniti EPS efikasnijim, da će kompanija biti modernizovana, a drago nam je i što poboljšavamo standarde zaštite životne i društvene sredine i korporativnog upravljanja. Vidimo veliki potencijal da se EPS razvije kao komercijalna kompanija i važno je da nastavi sa sprovodenjem reformi s kojim se 
započelo u prethodnih godinu-dve” rekla je Nandita Paršad, Direktor EBRD za sektor energetike.  
Danijel Berg, Direktor EBRD za Srbiju rekao je da je EPS morao hitno da odgovori na prošlogodišnje katastrofalne poplave istorijskih razmera koje su zadesile Srbiju. 
"EPS je zbog poplava bio pod velikim pritiskom. Nadamo se da je ovaj zajam poslednji korak u EPS-ovom oporavku od šteta nacinjenih poplavom i da će refinansiranjem dugova, u koje je tom prilikom EPS morao da uđe, rukovodstvo biti u poziciji da ubrza sa sprovodenjem vizije kojom će EPS postati efikasnija kompanija”, dodao je Berg. 
Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović zahvalio se direktorima EBRD-a, koji su , kako je rekao , dugogodišnji partneri.
"Puno rada je pred nama, ali želimo da od EPS-a napravimo modernog, efikasnog i konkurentnog regionalnog lidera u energetskom sektoru”, rekao je Obradović
Od početka rada u Srbiji, EBRD je investirala preko četiri milijarde evra u preko 190 projekata. Investira u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.