Država više neće praštati dugove za struju

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2015, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država više neće praštati dugove za struju

Nakon što je preduzeću Budimka iz Požege nedavno iskljuučena struja zbog starih dugovanja, postaje jasno da će EPS ubuduće manje tolerisati firme dužnike.

U EPS snabdevanju kažu da se struja kompanijama isključuje 15 dana nakon što dobiju upozorenje. Prema podacima EPS snabdevanja, privreda duguje više od 165 miliona evra.

Privreda koja se snabdeva putem javnog, komercijalnog i rezervnog snabdevanja duguje ukupno oko 20 milijardi dinara, s tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što su kupci na rezervnom snabdevanju, koje je po Zakonu o energetici privremeno rešenje, najneurednije platiše i duguju u proseku sedam mesečnih faktura.

Među velikim preduzećima dužnicima jesu firme u restrukturiranju i stečaju. Kod njih postoji veliki rizik za naplatu, jer je jedan broj njih bio, a deo i dalje jeste, zaštićen od prinudne naplate.

Dugovi za struju su jedna karika u lancu neplaćanja. Sindikati kažu da je jedan od razloga za neplaćanje i to što i firmama dužnicima duguju. Često čak i državne kompanije. Zato misle da bi umesto isključenja, dugove trebalo reprogramirati.

"Na ovaj način ako se isključi gas i struja mi faktički možemo da kažemo da će dobar deo privrede stati, jer nećemo imati energente koji će omogućavati proizvodnu. Sa druge strane, kao sindikati moramo da se založimo da svi u lancu jedne privrede, moraju da ispunjavaju svoje finansijske obaveze", kaže Duško Vuković, Savez samostalnih sindikata Srbije. Osim struje, na naplatu stižu i računi za gas, za koji građani, ali pre svega privreda, duguju 1,4 milijarde evra.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.