Dragutinović: Do kraja godine struja neće značajnije poskupeti

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović: Do kraja godine struja neće značajnije poskupeti

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila da struja verovatno do kraja godine neće značajnije poskupeti.

"O poskupljenju struje Vlada se izjašnjava na osnovu predloga Agencije za energetiku, koji još nije upućen", rekla je Dragutinovićeva na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 40 miliona evra namenjenog za Elektroprivredu Srbije (EPS).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković rekao je da to javno preduzeće nije uputilo zvanični predlog za poskupljhenje električne energije, ali je dodao "da je u stalnom zahtevu za poskupljenje".

Marković je istakao da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi, odnosno čak za 40 odsto je jeftinijha nego u Bugarskoj koja je ispred Srbije na začelju liste kad je u pitanju cena struje. "EPS u zahtevima za poskupljenje struje ima u vidu socijalni momenat u Srbiji", dodao je on.

Marković je objasnio da bi povećanje cene električne energije za pet odsto EPS-u obezbedio dodatne prihode od 7,5 milijardi dinara. Dodao je da će i bez poskupljenja struje EPS na vreme obaviti planirane remonte i da elektroenergetski sistem najviše ugrožava prevelika potrošnja struje za grejanje.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić rekao je da pri odlučivanju o poskupljenju struje mora da se vodi računa o dogovorenim makroekonomskim okvirima i planiranoj inflaciji.

Škundrić je kazao da cena struje utiče na razvoj EPS-a i naveo da bi poskupljenje od jednog evro centa po kilovatu podiglo cenu EPS-u za oko milijardu evra.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Nije izvesno da li će struja značajno da poskupi

Izvor: SrbijaNet.rs, 02.Sep.2010

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas da gotovo sa sigurnošću može reći da do kraja godine neće doći do značajnijeg rasta cene električne energije u Srbiji. "U ovom trenutku gotovo izvesno mogu da kažem da nije izvesno da će doći do značajnijeg

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.