Direktor EPS: Za konsultante izdvajano milijardu dinara

Izvor: Danas, 13.Apr.2016, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor EPS: Za konsultante izdvajano milijardu dinara

Restrukturiranje nije proces koji traje jedan dan ili mesec, već je to duži period koji treba da donese korist kako EPS-u, tako i Srbiji i građanima. Nastavljamo da sprovodimo odluke i smernice Vlade, ali i MMF-a u tom pravcu, jer je ova Vlada prva koja ima političku volju da reorganizuje ogroman sistem kao što je EPS.

                 

U prethodnom periodu je urađeno mnogo toga, neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << projekte sam uvek podržavao i pomagao. Bivši direktor EPS-a Aleksandar Obradović je uz podršku Vlade uradio pozitivne stvari na organizaciji i centralizaciji kompanije. Ipak, sa nekim viđenjima se ne slažem i to ćemo u narednom periodu promeniti - kaže za Danas Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

Prema njegovim rečima, u drugoj fazi reorganizacije se jasnije vide pojedini propusti koji su napravljeni i već se radi na ispravljanju grešaka.

- Na čelu EPS-a sam tek tri nedelje i potrebno mi je još malo vremena da sagledam sve probleme u sistemu. Već se u velikoj meri radi na otklanjaju preklapanja u organizaciji održavanja u ODS i tehničkim centrima. Jedna od mojih zamerki bila je što je mnogo novca izdvajano za konsultante, čak više od milijardu dinara i taj plan revidiraćemo u potpunosti. Biće zadržane samo konsultantske usluge koje su predviđene u okviru saradnje sa MMF, Svetskom bankom i drugim međunarodnim institucijama, ali izvesno sa smanjenom vrednošću. Sve ostale konsultantske usluge biće ukinute. Deo novca od ukinutih nabavki biće namenjen za poboljšanje uslova rada i nabavku opreme za bezbednost i zaštitu na radu - ističe Grčić.

On dodaje da su ključne uštede u centralizovanim nabavkama, u poslovnim procesima kao što je smanjenje netehničkih gubitaka u distribuciji (ODS).

- Nedavno smo oformili timove koji sada rade u funkcionalno, a ne teritorijalno organizovanom sistemu. Timovi rade na teritoriji cele Srbije i menjaju lokacije na kojima rade se kako bi se smanjio lokalni uticaj i manipulacije. Svako sprečavanje krađe donosi pozitivne efekte, jer se onda ta energija proda na tržištu. Jedan od najvažnijih ciljeva je i povećanje naplate i po tom osnovu planirano je povećanje prihoda EPS-a za oko četiri milijarde dinara u 2016. godini - objašnjava Grčić.

Boljim rezultatima doprineće i investicije u revitalizacije i optimizaciju rada blokova, kao i unapređenje energetske efikasnosti i započinjanje investicionih projekata, smatra naš sagovornik. On naglašava da od 2000. godine EPS nije uzeo ni dinar iz državnog budžeta. Preduzeće se finansira iz sopstvenih sredstava, prihodima od onoga što proizvodi. Velike investicije EPS finansira iz kredita, koje takođe sam otplaćuje, a Grčić ističe i da je od Vlade dobio mandat da sa svojim timom nastavi započete reforme i obezbedi stabilnu proizvodnju energije.

Zahvalnost zaposlenima

- Pred EPS-om je mnogo izazova u funkcionisanju i neophodno je da se njim upravlja sa punom pažnjom i velikom posvećenošću. Veliku zahvalnost dugujemo zaposlenima na predanom radu, pogotovo rudarima i radnicima u proizvodnji i distribuciji energije. Bez njih ne bi bilo impresivnih rezultata EPS-a. Teško bi bez predanosti zaposlenih uspeli da u rekordnom roku ispumpamo vodu iz poplavljenih kopova i vratimo nivo proizvodnje u "Kolubari" na nivo pre katastrofe. Time smo uštedeli 6,5 milijardi dinara - zaključuje Milorad Grčić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.