Bolja struja u selima uz administrativnu liniju sa Kosovom

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja struja u selima uz administrativnu liniju sa Kosovom

Rekonstrukcijom niskonaponske mreže od Kuršumlije do Lukovske banje, poboljšano je napajanja električnom energijom u 20 pograničnih sela uz administrativnu liniju sa Kosovom. Elektroprivreda Srbije finansirala je ovaj projekat vredan 56 miliona dinara.
Porodica Vasiljević iz kuršumlijskog sela Žuč kažu da im u svakodnevnom životu mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znači dovođenje bolje struje u domove.

"Pre je bila slaba struja, a sada je jača pa časkom skuvam ručak i kafu pa sve to brzinski stigne", kaže Rada Vasiljević.
U 35-to kilovoltni dalekovod koji je zahtevao neodložnu rekonstrukciju u dužini od 15 kilometara, Elektroprivreda Srbije uložila je 56 miliona dinara.
"Pa sigurno je da ćemo da dobijemo mnogo, zato što ćemo da imamo mnogo manje ispada, a imamo i takođe kao rezervnu varijantu, stari dalekovod", kaže predsednik Mesne zajednice Lukovska banja Goran Stevanović.
"Sada smo sa modernijom opremom obezbedili da sve to funkcioniše na ispravan način i da Lukovska banja u svakom trenutku bude daljinski upravljana, da ima i dovoljan napon i pouzdano snabdevanje i da to sve bude na najbolji način u interesu naših kupaca i građana", kaže  direktor ED Jugoistok Darko Bulatović.
Na izmeštanje dela trase dalekovoda čekalo se više od četvrt veka zbog akumulacje Selova, sa čijom se izgradnjom stalo.
Stari dalekovod još uvek ostaje pored korita reke Toplice gde je planirano veštačko jezero. Izgradnjom nove trase stvoriće se uslovi za čišćenje jezera i izmeštanje puta.
Bez obzira na probleme, stanovništvo ovih pograničnih sela na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom, ne odlazi odavde, a blagodeti prirode iskoristili su za razvoj turizma.
"Izgradnja puta, električna energija to je sve ono što je osnovno da bi se razvijala jedna sredina, a priroda je dala, tako da ako se uklopi put, struja i  mi ovde na terenu, može da se razvija ovaj prostor", kaže direktor AD Planinka Radovan Raičević.
Izgradnja puta do Lukovske banje, čiji su kapaciteti popunjeni tokom cele godine, a primat polako preuzimaju inostrani gosti, sledeći je, neodložan zadatak.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.