Antić: EPS će biti najveći investitor u ekološke projekte

Izvor: RTS, 30.Nov.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: EPS će biti najveći investitor u ekološke projekte

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je Elektroprivreda Srbije uložila više od 200 miliona evra u ekološke projekte, a da je planirano još 700 do 900 miliona evra.
"EPS će sa sve većim ulaganjima u ekološke projekte biti najveći investitor u toj oblasti", rekao je Aleksandar Antić na skupu u Francuskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << institutu "Godinu dana od COP 21" posvećenoj klimatskim promenama.
Antić je upozorio da se Srbija ponašala jako neodgovorno kada je u pitanju energetska efikasnost.
"Obaveza je Srbije da potrošnju energije iz obnovljivih izvora podigne na 27 odsto do 2020. godine, a sada je taj udeo 23,12 odsto i velike su šanse da cilj bude ostvaren", rekao je Antić.
Biomasa kao izvor energije je, kako je on naveo, najveći kapacitet koji Srbija može iskoristiti u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a sada se koristi samo 60 odsto tih potencijala.
"Zelena ekonomija, zelena energija, uz pomoć strulnih ljudi su budućnost i Srbije, srpskog sela i naših gazdinstava i svi zajedno treba da damo veliki podsticaj tome", kazao je ministar.
Ambasadorka Francuske Kristin Moro je istakla da je smanjenje potrošnje energije jako bitno za svaku zemlju i da u tome važnu ulogu imaju lokalne samouprave koje su veliki potrošači energije.
Kako je ukazala, za očuvanje životne sredine i rast "zelene ekonomije" je najvažnije da građani budu svesni svih problema i daju doprinos u njihovom rešavanju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.