Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki pad vrednosti akcija u svetu

Američka centralna banka ponovo je u nedelju snizila kamatne stope i dala finansijsku injekciju posrnuloj investicionoj banci Ber Sterns, pre nego što ju je, za male pare, kupila banka Džej Pi Morgan, prenosi BBC na srpskom.



Sve to međutim nije bilo dovoljno - berze od Tokija, preko Hongkonga, Pariza i Londona, do Vol strita, juče su zabeležile dramatičan pad, da bi se pri kraju radnog dana donekle stabilizovale.

Ber Sterns, jedna od najstarijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američkih investicionih banaka, koja je preživela i berzanski krah 1929. godine, propala je zato što nije imala dovoljno gotovine da podmiri zahteve investitora koji su želeli da povuku svoja sredstva.

Juče je dramatično pala i vrednost akcija investicione banke Leman Brothers, koja bi se mogla suočiti sa sličnim teškoćama. Hauard Vildon iz londonske brokerske kuće BGC Partners starhuje da tu neće biti kraj priče.

"I druge finansijske institucije biće pod pritiskom, zato što je atmosfera loša, strah se hrani strahom, a situacija se na kraći rok može samo pogoršavati. Mislim da će doći do otpuštanja zaposlenih u velikim investicionim bankama."

Mat Laket iz njujorškog investicionog fonda Balestra kapital smatra da pokušaji vlada da ublaže tekuću krizu nanose više štete nego koristi.

"Vlade i Centralne banke čine sve što mogu. Na žalost, finansijska tržišta su se promenila, pa instrumenti kojima raspolažu - smanjenje kamatnih stopa i ubacivanje likvidnih sredstava - više ne deluju. Pokušavali su u proteklih pet šest godina da problem prevelike likvidnosti reše dodatnim likvidnim sredstvima. U mojoj kompaniji važi izreka da je likvidnost poput veštačkog đubriva. Ako ga koristite u ispravnim količinama pomaže rast biljaka, ali u prevelikim dozama postaje otrov."

Juče je značajno pala vrednost akcija mnogih evropskih banaka - od britanske Barkliz do švajcarske UBS.

Mada nema nagoveštaja da se one suočavaju s problemom likvidnosti, očigledno je da su investitori krajnje nervozni, a u takvim okolnostima logika nije od velike koristi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.