Racija u sedištu češkog energetskog giganta

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Racija u sedištu češkog energetskog giganta

Zbog sumnje da su ozbiljno ugrozile tržišno poslovanje i prekrišile pravila o slobodnoj konkurenciji sprovedena istraga u češkoj energetskoj kompaniji ČEZ i finansijskoj grupi "Dži end Ti".

Evropska komisija je sprovela raciju u sedištu češke energetske kompanije ČEZ i finansijske grupe "Džej end Ti" (J&T) u Pragu, zbog sumnje da su ozbiljno ugrozile tržišno poslovanje i prekrišile pravila o slobodnoj konkurenciji.

Istražne radnje, koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obavili ovlašćeni predstavnici EK u tim kompanijamama, odnose se na blokiranje konkurencije prilikom izgradnje novih termo elektrana i na nastupanje na tržištu mrkog uglja u Češkoj, preneli su praški mediji.

Ukoliko se sumnja o kršenju pravila poslovanja potvrdi, EK može da odredi milionske kazne ovim kompanijama. Iz Brisela, ipak, upozoravaju da sprovođenje istrage još uvek ne znači da su sumnje istinite.

Portparol ČEZ-a Ladislav Križ je potvrdio da je EK započela kontrolu u sedištu kompanije, kao i da je rukovodstvo kompanije uvereno da su svi koraci preduzimani na tržištu električne energije u skladu sa "zakonima, pravilima i dobrim namerama".

Događaji u sedištu ČEZ-a negativno su se odrazili i na vrednost akcija te kompanije, koje su na praškoj berzi pojeftinile za više od tri odsto. Istovremeno je glavni indeks praške berze na kraju današnjeg poslovanja blago opao, na 1144,40 poena.

Prema pisanju medija, ČEZ slovi za jednu od najprofitabilnijih energetske kompanije na svetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.