Sporazum o saradnji Beograd i Skoplja

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o saradnji Beograd i Skoplja

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski potpisali su juče u Starom dvoru, sporazum o saradnji dva grada. Posle ovog svečanog čina, prvi čovek glavnog grada Makedonije upisao se u Spomen knjigu Beograda.Pored najviših zvaničnika Skoplja potpisivanju Sporazuma prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Aleksandar Antić i Zoran Alimpić.

Dragan Đilas je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da dva grada imaju veoma dobru saradnju i da tome dobrinose i ljudi koji tradicionalno imaju dobre i prisne veze. On je siguran da će tokom ove i sledećih poseta zajedničkim radom uspeti da se urade korisne stvari za stanovnike oba grada.

– Mnogo je stvari koje nas spajaju i na ovaj način formalizovaćemo našu saradnju koja će dovesti do bratimljenja dva grada. Uporedili smo iskustva, poredili ih sa drugim gradovima u regionu, razgovarali o gradskom prevozu, ekologiji, kulturi, sportu i drugim oblastima. Zahvalio bih gostu na podršci koju je Skoplje pružilo Beogradu za kandidaturu za evropsku prestonicu kulture 2020. godine – rekao je Đilas.

Koce Trajanovski se zahvalio na gostoprimstvu dodavši da je zadovoljan potpisivanjem sporazuma o saradnji dva grada. On je čestitao Srbiji kandidaturu za Evropsku uniju, od koje će, naglasio je Trajanovski, biti od koristi za ceo region.

–Reč je o dva grada koji su bliski i čiji stanovnici imaju sličan mentalitet. Mnogi od problema su nam zajednički i zato smo ovaj susret iskoristili da razmenimo iskustva u pitanjima koja su od obostranog značaja– rekao je Trajanovski.

Pre potpisivanja sporazuma, tokom pre podneva, dva gradonačelnika obišla su saobraćajni pogon GSP-a u Novom Beogradu, gde ga je upoznao sa radom ovog gradskog preduzeća i elektronskim sistemom naplate karata „bus plus”. Mileta Radojević, generalni direktor GSP-a, upoznao je goste iz Makedonije sa karakteristikama novih vozila ovog preduzeća –„španskim” tramvajem i autobusom na gas. Koce Trajanovski obišao je i prostorije gradskog Sekretarijata za saobraćaj, Direkcije za javni prevoz i Operativni kontrolni centar, gde je sa nadležnima razmenio iskustva u sistemu upravljanja saobraćaja.

D. Spalović

objavljeno: 26.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.