Spisak 13 srpskih žrtava identifikovanih u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 03.Dec.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spisak 13 srpskih žrtava identifikovanih u Hrvatskoj

BEOGRAD - Dokumentaciono - informativni centar "Veritas" saopštio je danas da su posmrtni ostaci 13 žrtava identifikovani u zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, Srbi stradali na području Like, Dalmacije, Korduna, Banije i zapadne Slavonije.

Posmrtnim ostaci ovih žrtava ekshumirani su u poslednjih devet godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica u Hrvatskoj, navedeno je u saopštenju te nevladine organizacije.

"Veritas" je obelodanio i spisak prema kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su identifikovani:

Milić Jovana Ljubica (1925) iz Volinje, Dvor; Mlađan Dragića Filip (1909) i njegova supruga Mlađan Milića Milka (1912) iz Veljuna, Slunj; Stanojević Jovana Stanko (1918) iz Bovića, Vrginmost; Harambašić Đure Ljubomir (1931) iz Antunovca, Pakrac; Kutić Tome Tejkan (1933) iz Tornja, Pakrac; Ignjatović Nikole Pavle (1929) iz Tornja, Pakrac.

Identifikovani su i : Vučković Luke Mihajlo (1931) iz Marina sela, Pakrac; Subanović Ivana Ostoja (1952) iz Tornja, Pakrac; Gvozdenović Petra Dragica (1944) i njen suprug Gvozdenović Steve Stevan (1939) iz Čepina, Osijek; Stojaković Svetislava Bogdan (1963) iz Bračevca, Đakovo i Subašić Laze Mirko (1924) iz Vukovara.

Od 906 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani u proteklih devet godina na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine (RSK), dosad je identifikovano 619 srpskih žrtava.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci bračnog para Gvozdenović Stevana i Dragice, koje je 23. novembra 1991. na Autobusnoj stanici u centru Čepina, zajedno sa Dragičinim bratom Grandić Ljubomirom, uhapsio pripadnik hrvatske vojske Fred Marguš.

Marguš je uhapšene odvezao u bazu svoje jedinice i tamo vezao i ispitivao o njihovoj navodnoj neprijateljskoj delatnosti, a potom u večernjim satima odvezao ličnim vozilom na polje zvano Jasenik, između Beketinaca i Čepinskih Martinaca i likvidirao vatrenim oružjem.

Posmrtni ostaci tih žrtava pronađeni su 10. januara 1992. na mestu likvidacije i pokopani na gradskom groblju "Na vinkovačkoj cesti" u Osijeku pod oznakom NN, odakle su, na zahtev porodice, ekshumirani u oktobru 2009. godine.

Za njihovu, i likvidaciju još pet Srba, Županijski sud u Osijeku osudio je Marguša na 15 godina zatvora, podsetio je "Veritas".

Pored toga, među identifikovanima su i bračni par Mlađan Filip i Ljubica koji su zadnji put viđeni 8. avgusta 1995. u izbegličkoj koloni kod Donjeg Žirovca, između Gline i Dvora, koju su zajednički napali pripadnici jedinice Hrvatske vojske "Crne mambe" i Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine "Hamze", kada je ubijeno nekoliko stotina Srba.

Prema podacima "Veritasa" na spsiku nestalih nalazi se i dalje 2.126 osoba srpske nacionalnosti, među njima je 1.419 civila, od čega 567 žena.

Posmrtni ostaci bračnog para Filip ekshumirani su među 64 žrtve u oktobru 2009. iz zajedničke grobnice u Dvoru.

Za zločine nad Srbima u izbegličkoj koloni kod Donjeg Žirovca još niko nije ni procesuiran, istaknuto je u saopštenju "Veritasa".

"Veritas" je naveo da raspolaže i pouzdanim podacima o još 624 registrovana grobna mesta na području Hrvatske i bivše RSK u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci stradalih Srba, koji 15 godina po završetku rata, i dalje čekaju na ekshumaciju "isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.