Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Korišćenje Banatskog dvora od ove sezone

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da će podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru u zimskoj sezoni moći da se koristi za domaće potrebe sa 20 do 30 miliona kubnih metara gasa, u periodu najveće potrošnje.



On je u intervjuu agenciji Beta rekao da je potrebno nekoliko godina za završetak skladišta "Banatski dvor", koji bi tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imao kapacitet od 300 do 800 miliona kubnih metara gas i propusnu moć od oko pet miliona kubnih metara dnevno.

"Oko završetka tog skladišta se zato pravi i deo aranžmana sa Rusima o kojem se trenutno pregovara", kazao je srpski ministar rudarstva i energetike.

Škundrić je dodao da je plan da se kapacitet skladišta poveća na milijardu kubnih metara prirodnog gasa, ali da će sve to ipak biti precizirano ugovorom sa Rusima.

Ministar rudarstva i energetike je naglasio i da u Srbiji postoji nekoliko potencijalnih lokacija za nova skladišta gasa koja se podižu na bivšim izvorištima nafte i gasa.

"Srbija trenutno nije u finasijskoj prilici niti ima potrebe za većim skladište od ovog u Banatskom Dvoru, s obzirom na trenutnu potrošnju, ali imali bi velike koristi kada bi napravili makar još jedno skladište, jer bi onda mogli da postanemo i regionalni trgovac prirodnim gasom u vreme vršne potrošnje", kazao je Škundrić.

On je naveo i primer da Slovačka, koja je manja od Srbije, a ima podzemna skladišta gasa u nivou od osam milijardi kubnih metara.

Prema njegvim rečima, gas je odličan energent i izvanredna sirovina za potrebe hemijske industrije, između ostalog i pančevačke Petrohemije.

"Petrohemija je jedan izvanredni proizvodni program koji je izvozno orijentisan, ali Srbija nažalost nije trenutno u stanju zbog nedostatka kapitala da ovo preduzeće vrati u položaj profitabilnost", kazao je Škundrić.

On je najavio da će se, ako ovo pančevačko preduzeće ne bude interesantno ruskoj strani da bude obuhvaćeno ugovorom o kupovini 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS), država pozabaviti Petrohemijom, jer je ona potencijalno jako dobar proizvodni sistem zbog izvozne orijentacije.

"Srbija bi, uopstalom, celu ekonomiju trebalo da zasniva na izvozno orijentisanim preduzećima i privredi", naglasio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.