Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2016, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana knjiga Olge Bikar na "Šantićevim večerima poezije"

MOSTAR - Treće večeri "Šantićevih večeri poezije" u Vladičanskom dvoru u Mostaru večeras je promovisana zbirka pripovjedaka "Zanovjet" Olge Bikar.

Bikarova je rekla na promociji da je riječ o zbirci pripovjedaka koje su "kao gejzir izašle iz njene duše".

"Iako sam romanopisac i moje područje domišljanja je romansijersko i tvorba ljudi i događaja, ovo je bio neki unutrašnji diktat i drago mi je da sam ga ispunila", kaže Bikarova.

Zbirka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se sastoji iz dva dijela - "Porodični spomenar" i "Sa sunčane strane prijateljstva" koji sadrže po tri pripovjetke.

Bikarova ističe da su pripovjetke pomalo "šantićevske" i da je u pitanju mostarski kolorit.

"Koliko god je ovdje bio pogan i ružan rat i prošao kroz sve duše, mislim da je izgubio bitku sa onim ljudima koji pamte Mostar na toj sunčanoj strani prijateljstva", rekla je Bikarova.

Olga Bikar je književnica porijeklom iz Mostara, trenutno sa beogradskom adresom.

Izdala je tri romana "Milost oblaka", "Draži nostalgije" i "Staze vilinskih mapa".

O zbirci "Zanovjet" govorio je recenzent profesor Đorđe Dabarčić, koji kaže da su u prvom dijelu zbirke date slike prošlosti o kojima se možda i nije smjelo govoriti, dok je drugi ciklus savremeniji i pokazuje hercegovačku ljepotu, epsku ljubav, snagu, dostojanstvo.

"Zbirka priča 'Zanovjet' je jedno emotivno buđenje životne ljepote koja ponekad gubi svoje obrise", rekao je Dabarčić.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Bojan Beribaka, a na promociji je svoju poeziju čitala i mlada pjesnikinja iz Nevesinja Anželika Nikolina Kučinar.

Promociju su muzički oplemenile i Radmila Pešut i Jelena Marković na violini i violončelu.

"Šantićeve večeri poezije", koje organizuju SPKD "Prosvjeta" i SPKUD "Gusle" iz Mostara, nastavljaju se sutra kada će svoju knjigu "Rat i mir u Bosni" promovisati Mirjana Kusmuk.

Istog dana SPKD "Prosvjeta" Nevesinje će organizvati veče "Nevesinje-druga Šantićeva kuća", koje će biti održano u Nevesinju sa početkom u 19 časova.

U nedjelju, sa početkom u 20 časova u Vladičanskom dvoru biće promovisana knjiga "Folklorno nasljeđe Srba u Bradini" autora Gorana Kovačevića.

Iste večeri na programu je i prezentacija teksta "Slikarska domišljatost Filipa L. i Vronskog" autora Damjana Šantića, a predviđen je i nastup pjevačke grupe SPKD "Gusle".

Posljednja veče "Šantićeve večeri poezije" u ponedjeljak, rezervisana je za pjesnike, pa će u 19 časova u Vladičanskom dvoru biti održano pjesničko veče.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.