Održana manifestacija „Dani jorgovana

Izvor: Studio B, 26.Apr.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana manifestacija „Dani jorgovana"

Svečanim defileom od Starog dvora do Kalemegdana i simboličnom sadnjom jorgovana ispred gradske biblioteke, održana je manifestacija „Dani Jorgovana", kojom Kraljevčani obeležavaju 765 godina od udaje Jelene Anžujske za srpskog kralja Uroša Prvog.

U defilieu su učestvovali članovi kulturno umetničkih društava i đaci osnovnih kraljevačkih škola koji su posebnim dvorskim kostimima, kočijama i viteškim odoroma >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << predstavili Beograđanima duh srednjovekovne Srbije. Defileu su se priključili predstavnici Grada Beograda i Kraljeva, kao i predstavnici Ambasade Francuske u Beogradu. Gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković i gradonačelik Kraljeva Tomislav Ilić.

-Ovo je izuzetan događaj koji do sada nije održavan u Beogradu. Ovo je kraljevačka manifestacija koja ima veoma dugu tradiciju, značajna je i za nas Beograđane i celu Srbiju, jer pokazuje koliko je stara srpska istorija i šta je u srednjovekovnim okvirima predstavljala Kraljevina Srbija. Manifestacija, takođe obeležava i početak diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske - istakao je Nikola Nikodijević i izrazio očekivanje da će ova kraljevačka manifestacija postati tradicionalna i u Beogradu.

Gradonačelik Kraljeva dodao je da je ovo izuzetan dan za Kraljevčane, jer se „Dani jorgovana" prvi put predstavljaju u Beogradu, što je bitno za oba grada i Srbiju.

Ova manifestacija, prema njegovim rečima, treba da istinitu priču pretoči u kulturu i turizam. Odnosno da turisti iz svih delova sveta dođu u Kraljevo i vide mesto gde je nastala srpska država.

Sekretarka za privredu Tijana Maljković je navela da će ova manifestacija pomoći u promociji Srbije u Francuskoj i dijaspori. Ona je najavila da će u julu desiti prezentacija ove manifestacije u tri francuska grada - Lionu, Kanu i Nici. Prezenetacija manifetsacije Dani Jorgovona, kako je istakla, podstiče ovaj vid turizma kod domaćih i stranih turista u Beogradu, Kraljevu i Srbiji.

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro zahvalila se organizatorima iz Kraljeva i Beograda, jer nas manifestacija podseća na srednjovekovni period i dobar odnos naše dve države u to doba.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održani Dani jorgovana

Izvor: Akter, 26.Apr.2015

Svečanim defileom od Starog dvora do Kalemegdana i simboličnom sadnjom jorgovana ispred gradske biblioteke, održana je manifestacija "Dani Jorgovana", kojom Kraljevčani obeležavaju 765 godina od dolaska i udaje Jelene Anžujske za srpskog kralja Uroša Prvog..U defilieu su učestvovali članovi...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.