Mitropolijski dvor - skriveno blago Beogradske tvrđave

Izvor: RTS, 01.Avg.2016, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolijski dvor - skriveno blago Beogradske tvrđave

Beogradsku tvrđavu godišnje razgleda oko dva milona posetilaca. Većina zna za Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojšu, ali malo se zna za jedno od najznačajnih spomenika srednjovekovne kulture - ostatke dvora Mitropolije na Donjem gradu. Tu je i prostor na kojem se nalazila nekadašnja Saborna crkva u kojoj su čuvane znamenitosti i relikvije našeg naroda. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ostataci Mitropolijskog dvora otkriveni su 1977. godine. Zbog nedostatka novca njegova restauracija je prekinuta pre gotvo četiri godine kaže arheolog Marko Popović koji više od 50 godina arheološki istražuje Beogradsku tvrđavu.

"Ovo zdanje koje je delimično rekustruirano predstavlja najstariju srednjevekovnu građevinu u Beogradu! Ona se još uvek može prikazati posetiocima pošto je građevina još uvek dobro sačučavana, moguća je rekonstrukcija sprata podruma. Ti projekti postoje , međumtim oni su nažalost arhivirani i čekaju daleku, bolju budućnosti", kaže arheolog Marko Popović.
Na tom uzvišenju, uz sam dvor bio je i Saborni hram posvećen Uspeniju Presvete Bogorodice, koji je sultan Sulejman pretvorio u džamiju, a potom je hram u austrijsko-turskim sukobima u 18 veku potpuno razrušen.
Na mestu gde su arheolozi postavili krst pretpostavlja se da se nalazio oltar crkve u kojem su se čuvale mošti sv. Petke.
"Tu se čuvala i čuvena ikona beogradske Bogorodice zaštitnice grada iz 11 veka, a tu se nalazio i relikvijar sa rukom cara Konstatntina, koji je sačuvan i danas se nalazi u Kremlju, tu su se nalazile mošti sv. Petke. One nisu sačuvane jer su ih Turci zaplenili i prodali u Rumuniju, ali svetost ovog mesta je sačuvana treba je samo prepoznati i na neki način oživeti", objašnjava Marko Popović.
O ovom mestu može se čuti samo preko audio vodiča koji govori o 39 tačaka na tvrđavi. Za sada organizovanih poseta nema.
"Veoma brzo ovde će se naći i tabla zahvaljući kojoj će posetioci moći da saznaju istorijske činjenice. Više se ljudi neće pitati šta je ovo, već će dobiti detaljno objašnjenje gde se nalazi", kaže Ana Rajlić iz "Beogradske tvdrđave".
Rekonstrukcijom za koju postoji projekat posetioci bi mogli da uživaju u autentičnom ambijentu srednjeg veka u kojem bi bili predstavljeni i predmeti nađeni na Beogradskoj tvrđavi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.