Mali: Do kraja godine prepolovićemo broj mesta koja nedostaju u vrtićima

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Do kraja godine prepolovićemo broj mesta koja nedostaju u vrtićima

Gradonačelnik Siniša Mali razgovarao je juče sa predstavnicima privatnih vrtića o njihovom uključivanju u program subvencionisanja koji imaju i gradski vrtići. Na sastanku u Starom dvoru bilo je reči o tome kako će se odluka, doneta na poslednjoj sednici Skupštine grada, primeniti i kako prevazići probleme ili nedoumice.

- Inicijativu, koja je krenula u oktobru prošle godine, realizovali smo za manje od tri meseca. Ovo je primer kako Grad Beograd i privatni sektor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba da sarađuju, a sve u interesu najmlađih. U ovom trenutku ima između 3.500 i 4.000 dece koja čekaju na mesto u vrtiću - rekao je gradonačelnik i dodao da u privatnim vrtićima ima oko 1.500 slobodnih mesta.

On je istakao da će na ovaj način Grad Beograd prepoloviti broj nedostajućih mesta u vrtićima u ovoj godini.

- Interes Grada Beograda je očigledan, s obzirom na to da bi za tih 1.500 nedostajućih mesta, gradnjom vrtića, morali da izdvojimo od 10 do 12 miliona evra. Ova inicijativa će dovesti do toga da sa 1.500, a možda i dve hiljade nedostajućih mesta, od ove godine pa do kraja mandata dođemo do trenutka kada možemo da kažemo da ne postoji dete na teritoriji grada koje nije nije pronašlo mesto u vrtiću. Privatni vrtići će zbog toga zaposliti oko 200 vaspitača i pomoćnih radnika, što znači 200 novih mesta na teritoriji grada - rekao je Siniša Mali.

On je naveo da ekonomska cena u privatnim vrtićima nije definisana pravilnikom Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.

- To znači da privatni vrtić može da ima različitu cenu od državnog, a tu razliku plaća roditelj. Ekonomska cena u gradskom vrtiću je 27.700 dinara, što znači da grad plaća 80 odsto te cene – rekao je gradonačelnik i izrazio zadovoljstvo što su se privatni vrtići uključili u ovaj program.

Koordinator tima privatnih predškolskih ustanova Jelana Petrović pohvalila je inicijativu Grada Beograda da se roditeljima pomogne na ovaj način.

- U ovome smo pronašli interes jer smatramo da sva deca treba da dobiju subvenciju, bez obzira na to da li su upisana u privatni ili državni vrtić, i to je naš cilj u predstojećem periodu. U privatnim vrtićima sada je upražnjeno oko 1.500 mesta za upis 1. septembra, a postoji raspoloženje da se kapaciteti prošire. Videćemo kako će sve funkcionisati i sa kojim problemima ćemo se susretati u radu, ali potrudićemo se da opravdamo poverenje. Najzadovoljniji treba da budu roditelji jer će dobiti značajnu pomoć Grada Beograda - istakla je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.