Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Karađorđevića na slavi Svetog Andreja Prvozvanog

BEOGRAD - U Starom Dvoru na Dedinju danas je obeležen praznik Svetog Andreja Prvozvanog, slave i zaštitnika porodice Karađorđević od vremena Prvog srpskog ustanka.

U dvorskoj crkvi Svetog Andreja ligurgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije s episkopima šumadijskim Jovanom i hvostanskim Atanasijem i sveštenstvom.

"Sveti Andrej Prvozvani posvedočio je Hrista svojim životom, delima, mučeničkom smrću i kao takav preneo je ime Hristovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << celom tadašnjom vaseljenom", rekao je mitropolit Amfilohije, čestitajući praznik porodici Karađorđević.

Istorija kraljevskog doma slična sudbini svetitelja

Podsetivši da je Sveti Andrej utemeljivač konstantinopoljske crkve i zaštitnik i pokrovitelj ruskog pravoslavlja, on je istakao da je svetitelj na isti način zaštitnik porodice Karađorđević koja je kao hrišćansku istinu primila svedočenje prvog apostola Hristovog.

Prema njegovim rečima, istorija kraljevskog doma Karađorđevića slična je sudbini Svetog Andreja, o čemu svedoče stradalne smrti vožda Karađorđa i kralja Aleksandra Karađorđevića koji je pao za pravdu i istinu svih evropskih naroda.

"Sveti Andrej je ogledalo, uzor i putevoditelj kraljevskog doma Karađorđević", zaključio je mitropolit koji je potom služio slavski obred u salonu dvora.

Sa evropskih dvorova

Pored domaćina slave, princa Aleksandar Karađorđevića i princeze Katarine, liturgiji i slavskom obredu prisustvovalo je više vladika Srpske pravoslavne crkve.

Slavlju u crkvi i dvoru prisustvovali su i princ Vladimir Karađorđević sa suprugom, princeza Lavinija, kćerka Andreja Karađorđevića i predstavnici evropskih dvorova, među kojima je i princeza Viktorija, prestolonaslednica Švedske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.