Karađorđevići traže oduzetu imovinu

Izvor: RTS, 28.Jan.2014, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karađorđevići traže oduzetu imovinu

U ime kraljevske porodice Karađorđević, princ Vladimir podneo zahtev za povraćaj oduzete nepokretne i pokretne imovine u Srbiji, uključujući i zgrade Belog i Starog dvora.

Princ Vladimir Karađorđević podneo je danas, u ime čitave kraljevske porodice Karađorđević, zahtev za povraćaj oduzete nepokretne i pokretne imovine u Srbiji, uključujući i zgrade Belog i Starog dvora.

Crna Gora nema dugova prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državi Srbiji po osnovu korišćenja vile "Crnogorka" u Beogradu u kojoj je do skora bila smeštena crnogorska ambasada i rezidencija, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.

"Država Crna Gora nema duga prema Srbiji", rečeno je u Ministarstvu povodom navoda da crnogorska vlada duguje 2,5 miliona evra za korišćenje vile koja je nedavno restitucijom vraćena porodici Karađorđević.

Karađorđevići traže vraćanje celokupne oduzete imovine, iako su Stari i Beli dvor zaštićeni zakonom i prema tumačenju Zakona o restituciji, ta imovina ne može biti predmet vraćanja.

Princ Vladimir novinarima je rekao da su ove zgrade unete u zahtev, a na nadležnima je, kako kaže, odluka, istakavši da traže i imovinu ostalu posle kraljice Marije, u Aberdarevoj ulici, bez obzira na to što ona još nije rehabilitovana.

Od onih koji su uključeni u zahtev jesu naslednici kralja Petra II, princa Tomislava i princa Andreja, čiji je sin Vladimir. Njegova majka je princeza Kira.

"Ne očekujem da ću u Agenciji za restituciju imati drugačiji tretman, s obzirom da sam iz kraljevske porodice", rekao je princ Vladimir ispred pošte u Ulici kraljice Natalije, nakon što je sa timom advokata predao zahtev.

On je naveo da je zahtev podneo u svojstvu građanina i očekuje da imovina bude vraćena.

O Zadužbini na Oplencu, odlučiće sama zadužbina, rekao je princ, koji živi između Londona, Nemačke i Srbije, ima konsalting firmu i bavi se informacionim tehnologijama i veb-dizajnom.

Kako je rekao, u zahtevu nisu mogli da traže pravo na lovišta, ni pravo na korišćenje rudnika, ali je preciziran povraćaj i pokretne imovine, skulptura, slika...

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Karađorđevići kroz restituciju traže imovinu

Izvor: Mondo, 28.Jan.2014

Princ Vladimir Karađorđević podneo je danas, u ime čitave kraljevske porodice Karađorđević, zahtev za povraćaj..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.