Kako je Tuđman preživeo napad na Banske dvore

Izvor: B92, 18.Dec.2017, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Tuđman preživeo napad na Banske dvore

Zagreb -- Hrvatsku, ali i srpsku javnost i dalje okupira pitanje raketiranja Banskih dvora, iz oktobra 1991. Hrvatski mediji pitaju se kako je Tuđman uspeo da preživi.

Podsetimo, hrvatski portal Index.hr prošle sedmice objavio je vest o "bizarnosti" održavanja vanredne konferencije za medije hrvatske policije na kojoj je otkriveno da je rešen slučaj raketiranja Banskih dvora, star 26 godina.

Za taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaj okrivljeno je šest pilota JNA, od kojih je pet sa srpskim, a jedan sa hrvatskim državljanstvom. U trenutku napada tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman bio je u palati, gde je razgovarao sa Stipom Mesićem i Ante Markovićem.

Deo Banskih dvora potpuno je uništen u tom napadu, ali Tuđman i njgovi saradnici nisu bili u gađanim delovima zdanja. Hrvatski Novi list navodi danas da su rakete aviona JNA gađale baš u sobu u kojoj je , u vreme napada, Tuđman svakoga dana bio. ALi, tog dana, odlučio je nešto da promeni i preživeo je, navodi Novi list, a prenosi Jutarnji.hr.

Tadašnja saradnica prvog predsednika Hrvatske Vesna Škare Ožbolt rekla je da je Tuđman, kao bivši vojnik držao do protokola i rasporeda. "Tačno se uvek znalo u koje doba dana on nešto radi i gde radi.

"Recimo uvek je ručak bio u 13:30 i on bi trajao sve do nešto malo pre 15 časova, kada bi se on povukao u sobu za odmor koja je bila odmah pored i tamo je slušao dnevnik na Hrvatskom radiju. I raketa, koja je vrlo verojatno bila navođena, pogodila je tačno to mesto u to vreme. Međutim, taj dan su u posetu predsedniku Tuđmanu bili tadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Stipe Mesić i predsednik SIV-a Ante Marković. I zbog toga je celi raspored bio pretumban i promenjen. Pa tako Tuđman nakon završetka ručka nije otišao u sobu za odmor već se zajedno s Mesićem i Markovićem povukao u svoj kabinet. I to ga je spasilo", kaže Škare Ožbolt.

Novi list navodi da je i ona sama bila u Banskim dvorima prilikom napada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.