Bolničke infekcije rezultat loše higijene

Izvor: B92, 01.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolničke infekcije rezultat loše higijene

Odgovarajuća higijena ruku zaposlenih u zdravstvenim ustanovama presudna je za smanjenje broja bolničkih infekcija kod pacijenata, poruka je skupa "Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama" održanom u Starom dvoru u Beogradu.

Srbija je prošle godine započela kampanju "Čiste ruke - bezbedne ruke" i time se uključila u program Globalne alijanse za bezbednost pacijenata, koji se sprovodi u Istitutu za kardio vaskularne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolesti u Sremskoj Kamenici i Kliničkom centru u Beogradu.

"U nerazvijenim zemljama do 50 odsto hospitalizovanih pacijenata dobije bolničku infekciju, dok je u razvijenim zemljama procenat od pet do deset puta manji", rekla je Ljiljana Marković-Denić iz Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta, dodajući da je po broju takvih infekcija Srbija bliža nerazvijenim zemljama.

Ona je napomenula i da Republička komisija za bolničke infekcije osniva timove koji rade na preporukama za suzbijanje tih infekcija i kontrolišu rad i higijenu u zdravstvenim ustanovama.

"U svakom trenutku 1,5 miliona ljudi u svetu dobije infekciju povezanu sa zdravstvenim intervencijama" kazala je Marković-Denić i istakla da je najčešći uzrok infekcija loša higijena ruku zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Prema njenim rečima, jedan od načina sprečavanja takvih pojava jeste pojačana higijena ruku, kao i opremanje zdravstvenih ustanova aparatima za dezinfekciju ruku.

"Na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici prošle godine postavljeno je 200 dispenzera (aparata za dezinfekciju ruku), a evidencijom potrošnje gela iz tog uređaja vrši se i kontrola higijene ruku zaposlenih", kazala je glavna sestra tog Instituta Radenka Dosić i dodala da je od tada znatno smanjen broj bolničkih infekcija.

Direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Snežana Manić rekla je da se prilikom akreditacija bolnica ocenjuje kvalitet rada na osnovu standarda, što za cilj ima bezbednije i kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dobra higijena ruku sprečava bolničke infekcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009

BEOGRAD - Odgovarajuća higijena ruku zaposlenih u zdravstvenim ustanovama presudna je za smanjenje broja bolničkih infekcija kod pacijenata, poruka je skupa "Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama" održanom u Starom dvoru u Beogradu...Srbija je prošle godine započela kampanju "Čiste...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.