Beograđani, počinje spektakl Nemanjići

Izvor: Press, 12.Jul.2017, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani, počinje spektakl "Nemanjići"

Građani Beograda i gosti prestonice moći će u petak i za vikend da se upoznaju za dinastijom Nemanjića i bogatom kulturnim, duhovnim i istorijskim nalseđem te loze, kroz multimedijalni spektakl "Nemanjići".
Foto: promo/beograd.rs

Na fasadi Starog dvora, kroz novi umetnički izraz, 4D projekcijom i mapiranjem, multimedijalni projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predstaviće vladare Nemanjića, osnivače srpske države, i važne događaje srednjovekovne srpske istorije.
Spajanjem tradicije i moderne tehnologije oživeće se duh Nemanjića iz srednjovekovne Srbije i približiti se novim generacijama.
Gradski menadžer Goran Vesić rekao je danas da je projekat za nas veoma važan, jer se ove godine obeležava 800 godina od krunisanja prvog srpskog kraja, Stefana Prvovenčanog, što je prava prilika da se kao društvo upoznamo sa dinastijom Nemanjića.
Skupština grada daje doprinos upravo multimedijalnim projektom, predstavljanjem Nemanjića - vladara iz dinastije koja je vladala Srbijom više od 200 godina i najvažnijih istorijskih događaja, koji će pomoći da ta tema postane važna.
"Verujemo da ćemo na taj način dati doprinos da mlađe generacije saznaju nešto o Nemanjićima i nauče nešto o našoj prošlosti", rekao je Vesić.
On je ukazao da se, kao društvo, nažalost, ponašamo kao da je naša istorija počela 1804. godine, koja je jeste važna i odnosi se na period obnove državnosti, ali je, ističe, veoma važan i Srednji vek.
"Mi nemamo nijednog srednjovekovnog vladara na novčanici, ponašamo se kao da Srednji vek ne postoji. Sve što radimo, uz podizanje spomenika Stefanu Nemanji, daće dorpinos da počnemo da komuniciramo sa Srednjim vekom i da se drugačije ponašamo prema kulturnoj zaostavštini iz tog perioda", istakao je Vesić.
On je najavio da će u narednih nekoliko nedelja biti raspisan konkurs za spomenik Stefanu Nemanji.
Direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić kazala je da je naš narod malo upoznat sa istorijom te da će ovakav vid prezentacije doprineti da građani saznaju o nastanku naše države i značaju za pokolenja.
 
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.