Šapić: Ukoliko ne možemo sami da sednemo da razgovaramo, nećemo ni jedan problem rešiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 18:53

Šapić: Ukoliko ne možemo sami da sednemo da razgovaramo, nećemo ni jedan problem rešiti

Pregovori koji su vođeni juče u Skupštini Srbije između stranaka vlasti i opozicije u vezi sa izbornim uslovima nisu pregovori oko izlaska ili ne izlaska na izbore, jer su sve stranke koje su juče došle izašle na izbore, plus Dveri koje su rekle da će izaći na iduće izbore. Ovo je bio sastanak oko poboljšanja izbornih uslova i to je potpuno nova okolnost koja nije postojala od uvođenja višestranačja u Srbiji, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << danas predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić za Radio-televiziju Vojvodine.

Šapić je, gostujući u emisiji Pravi ugao, rekao da smatra da je ovaj sastanak izraz je napretka jer su sve stranke sa jučerašnjeg sastanka odlučile da izađu na izbore, te da nemamo tu vrstu iskustva ranijih godina.

Šapić je podsetio da je opozicija '97. godine bojkotovala izbore, da se opozicija sada stalno žali na izborne uslove, da je i SNS imala primedbe na izborne uslove 2012. godine, ali da nikada nijedna vladajuća većina nije sela da o tome razgovara.

"Ovo ne bi bilo loše da bude praksa, da se jedan do dva puta godišnje razgovara sa parlamentarnim i neparlamentarnim strankama, to je dobro za unapređenje demokratije", smatra on.

Na pitanje zašto parlament danas izgleda tako kako izgleda, gotovo bez opozicije, Šapić podseća da neke stranke nisu prešle ni sniženi cenzus, a druge nisu ni učestvovale, te ističe da mu je žao što je ovakvo stanje u parlamentu.

"Da se ja nešto pitam, postavio bih jasne parametre, slušamo samo opšta mesta kako nema prava, kako je loša medijska slika. 2018. je poslednja godina kada smo svi izašli na izbore, a mogu da odrede i 2012. godinu ako hoće", kaže on.

Govoreći o sakupljanju kapilarnih, sigurnih glasova, Šapić je rekao da ne zna da li postoji pritisak veći nego pre 10 godina.

"Ako vas neko pritiska da glasate, jedina garancija je fotografisanje listića i da donesete u preduzeće. Do pre godinu i po dana je važilo pravilo da ako nešto zaokružiš dodatno na listiću, taj listić se ne važi. Danas možete da preškrabate jedno ime i zaokružite drugo, listić je važeći. Sigurni glasovi su nešto što postoji u celom svetu, na dobrovoljnoj bazi. Kapilarni glasovi su legitimna stvar. Protiv sam pritiska na ljude, da se glasa na silu. Onaj ko je dobio posao preko stranke u preduzeću i koji je simpatizer stranke, tada nije bio gadljiv, a sigurno nema nikog ko je zaposlen u javnom preduzeću, a da nije poznavao nekog u rukovodstvu preduzeća. U javnim preduzećima su od 2000. godine zapošljavani ljudi koji su imali neku vrstu kontakta sa rukovodstvom preduzeća. Ukoliko vas neko uslovljava da ćete izgubiti posao, idite u policiju i prijavite ga. Sve je stvar dobre volje, ko želi da se angažuje stranački, to može. Manja je sramota danas reći da ste član narko klana, nego član neke stranke. Druga stvar je zloupotreba položaja", objašnjava on.

Na pitanje zašto ne želi da razgovara o izbornim uslovima u prisustvu evroparlamentaraca, Šapić kaže da ga je sramota da razgovara sa strancima, koji su tu da omoguće Srbima da bi razgovarali.

"Stranci su uvek dobrodošli, ali po drugim osnovama. Ukoliko ne možemo sami da sednemo da razgovaramo, nećemo ni jedan problem rešiti. Ovi razgovori bez evroparlamentaraca će dati daleko veće rezultate, jer se u sali nalazi najjača politička ličnost u zemlji - Aleksandar Vučić. On na tim razgovorima učestvuje kao predsednik SNS-a. On kao predsednik države ne može sa strancima da učestvuje u razgovorima o našim unutrašnjim stvarima", kaže on.

Na pitanje da li dva koloseka razgovora vlasti i opozicije služe tome da se da legitimitet budućem izbornom procesu, Šapić odogovara da neće da prihvati opšta mesta i opšte zamerke, a za političare iz bojkot opozicije kaže da nisu promenili te stvari kada su bili na vlasti.

"Moj poziv svim privatnim medijima je da treba da zovu sve političke aktere. Velika zabluda je da ukoliko se pojavljujete stalno na televiziji, da vam raste rejting. Nije bilo nikada ovako snažnih antirežimskih medija - N1 Nova S, razni portali. Ja u tim medijima nisam video ni jednu stvar da je aktuelna vlast uradila dobro. Viđao sam da je neku stvar uradila loše, jako loše ili katastrofalno. Ni ono što radi Pink nije baš dobro, ali oni su uvek uz vlast već 20 godina, a to nije smetalo opoziciji dok je bila vlast. Bilo bi dobro da što manje imamo podele na prorežimske i protiv režimske medije. To nam je stiglo sa Zapada, kada su se mediji podelili na one koji slede CNN i one koji slede Fox. Danas su potrebni objektivni mediji", zaključio je on.

Za sebe kaže da nije licemer i da je ušao u koaliciju sa SNS, te da neće da kalkuliše.

"Daću sve od sebe da dam doprinos toj političkoj opciji i društvu. Podržao bih Vučića ako se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima. Ja nisam promenio ni jedan moj stav od kad sam ušao u koaliciju sa SNS. Očigledno je da su stavovi SNS dosta slični mojim stavovima. Oko ključnih stvari se slažemo", ističe on.

Celu emisiju Pravi ugao možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gosti N1: Dijalog sa vlastima neophodan, neke stvari moraju da se promene

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2021

Poslanik Vladan Glišić i opozicioni političar Đorđe Vukadinović ocenili su u emisiji 360 stepeni da je neophodan dijalog između vlasti i opozicije u našoj zemlji kako bi se dogovorili neophodni uslovi za predstojeće izbore, ali se nisu složili oko svrhe oba formata pregovora. Dok Glišić navodi...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.