Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2017, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Srpski ikonopis"

BANJALUKA - U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, večeras je otvorena izložba "Srpski ikonopis od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa područja BiH" na kojoj su predstavljene 43 ikone neprocjenjive vrijednosti koje su dio kulturne i duhovne baštine srpskog naroda.

Postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog, rekla je autorka  izložbe Ljiljana Ševo.

"Od nekoliko stotina izuzetno vrijednih ikona sa prostora cijele BiH ovdje su izložene ikone koje imaju srpsko-slavenske natpise, što indikuje da su njihovi autori bili srpski slikari", rekla je Ševo.

Ona je naglasila da su večeras izložene ikone najboljih ikonopisaca svoga vremena.

Autori izložbe su osim Ljiljane Ševo i akademik Milivoje Unković, te direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Izložbu, koja će biti otvorena do 8. marta, prati i luksuzni katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku koji ima 84 strane i fotografije svih izloženih ikona.

Planirano je da ikone budu postavljene i u Trebinju i Bijeljini, a Pedagoški zavod Srpske bi trebalo da uputi dopis školama da, u okviru svojih programa, organizovano posjete ovu izložbu.

Izložbu je, zahvaljujući razumijevanju institucija Republike Srpske, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i entuzijasta, priredila ANURS, u saradnji sa Muzejom SPC iz Beograda, Muzejom Republike Srpske i Republičkim sekreterijatom za vjere.

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.