Marija Janjušević podnela tužbu Ustavnom sudu protiv RIK-a

Izvor: RTS, 14.Maj.2020, 17:08

Marija Janjušević podnela tužbu Ustavnom sudu protiv RIK-a

Poslanica pokreta Dveri Marija Janjušević predala je tužbu Upravnom sudu protiv Republičke izborne komisije (RIK) zbog, kako navodi, kršenja Ustava, jer su, ističe, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o izboru narodnih poslanika promenjeni uslovi prikupljanja potpisa za liste, koje će učestvovati na izborima.
" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Izbori su raspisani po jednom izbornom zakonu, pa su bili zamrznuti, pa je Narodna skupština naknadno i retroaktivno potvrdila uvođenje vanrednog stanja, a takođe i promenila izborni zakon, tako da je izborni postupak napravljen po sasvim novom zakonu", rekla je Janjuševićeva.
Navela je da su izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika, koje su nedavno usvojene u Skupštini Srbije, promenjeni uslovi prikupljanja potpisa za liste koje će učestvovati na izborima.
Pored javnih beležnika, potpise birača kojima se podržava određena izborna lista sada mogu da overavaju opštinske, odnosno gradske uprave.
Janjuševićeva je rekla da su "oni koji su svoje liste predali po starim izbornim zakonima diskriminisani".
Prema njenim rečima, Ustav Srbije krše u konkretnom slučaju RIK, ali i predsednik Srbije, predsednik Vlade i svi ministara.
"Zbog toga smo danas predali ovu tužbu kako bi građani Srbije mogli da se uvere da li danas u Srbiji postoji ijedna državna institucija koja poštuje i brani Ustav. U to ćemo se uveriti narednih dana", rekla je poslanica pokreta Dveri.
Janjuševićeva je navela da su "izbori koji su raspisani najpre za 26. april, pa zamrznuti, pa odmrznuti, pa raspisani za 21. jun, pre svega, protivustavni, zdravstveno nebezbedni za građane i nedemokratski".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.