Dveri: Predstavnici opozicije napustili sednicu RIK-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2017, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri: Predstavnici opozicije napustili sednicu RIK-a

Pokret Dveri saopštio je danas da su predstavnici opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) napustili sednicu RIK-a, zato što je predsednik RIK-a odbio predlog opozicije da se RIK izjasni o tome hoće li RIK poštovati odluku Ustavnog suda iz 2016. u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosovu i Metohiji.

"Odbijamo da učestvujemo u kršenju Ustava Republike Srbije", navodi se u saopštenju i dodaje da je sinoć sednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napustilo 18 opozicionih članova RIK-a.

Sednicu su napustili Vesna Rakić Vodnelić, Ljiljana Benać Šantić, Vladimir Gajić, Miloš Pavlović, Dragan Radulović, Ivana Petrin, Dragan Ninković, Vesna Ćirić, Iva Đinđić Ćosić, Marko Danilović, Marko Pušica, Nikola Todorović, Ivan Ninić, Vojin Biljić, Nikolina Lipovšek, Relja Jiksimović, Ognjen Đurić i Bojan Bajčeta.

Ustavni sud je prošle godine ocenio da je nezakonito da se glasa na Kosovu, a da se glasovi broje u centralnoj Srbiji.

RIK je prošle sedmice usvojio Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji koje predviđa da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, čija misija će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška i grada Vranja, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Predstavnici opozicije ocenili su da Uputstvo omogućava izbornu krađu i da je portivustavno, s obzirom da je Ustavni sud prošle godine doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase sa onima koje važe u centralnoj Srbiji, odnosno da se glasovi ne broje u Vranju i Raški, već na teritoriji Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Predstavnici opozicije u RIK-u napustili sednicu zbog kršenja Ustava

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2017

Predstavnici opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji napustili su sinoć sednicu zato što je predsednik RIK-a odbio predlog opozicije da se RIK izjasni o tome hoće li se poštovati odluka Ustavnog suda iz 2016. u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosovu i Metohiji..."Odbijamo da učestvujemo u kršenju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.