Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Nov.2020, 12:26

Dveri: Neophodna promena izbornog sistema

Srpski pokret "Dveri" saopštio je da se Srbija nalazi u ogromnoj krizi parlamentarne demokratije, a da je jedino rešenje za reformu "promena izbornog sistema".

"Sadašnji proporcionalni izborni sistem sa zatvorenim izbornim listama i Srbijom kao jednom izbornom jedinicom ne postoji nigde u Evropi sem u Crnoj Gori. To je dovoljno da se zapitamo zašto drugi nisu prepisali ovaj izborni sistem ako vredi, odnosno zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mi nismo prešli na mnogo uspešnije modele koje baštine druge demokratske zemlje u Evropi i svetu", navedeno je u saopštenju "Dveri".

Dodali su da narodni poslanik ima veću odgovornost prema partiji nego prema građanima i da se samim tim gubi podela vlasti i gubi se nadzorna funkcija Narodne skupštine nad radom Vlade.

Dveri se zalažu za sistem koji će biračima dati mogućnost glasanja za kandidata po imenu i prezimenu u svojoj izbornoj jedinici, odnosno da svaki deo Srbije ima svog narodnog poslanika, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.