DSS i Dveri na Gazimestanu, radikali na Trgu

Izvor: Danas, 12.Jun.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i Dveri na Gazimestanu, radikali na Trgu

Beograd - Najavljujući teške i izazovne odluke i nabrajajući predstojeće ključne datume, premijer Aleksandar Vučić je nedavno istakao i 28. jun - Vidovdan, za kada, koliko je poznato, postoje samo zakazane manifestacije desnice. Desničarske stranke tradicionalno najavljuju svoje aktivnosti za 28. jun - DSS i Dveri idu na Gazimestan, radikali mitinguju na Trgu republike, dok će Srpska narodna partija tog dana podsetiti na važnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << očuvanja srpske imovine na Kosovu.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže za Danas da premijer Vučić nema razloga da strahuje od Vidovdana, jer se toga dana neće ništa dramatično desiti. "Prava drama odigrala se još 1389. godine. A što se DSS i Pokreta Dveri tiče, naše delegacije toga dana boraviće na Gazimestanu. Prema tome, nema nikakve nove dramaturgije, bar ne one koja dolazi iz opozicije", navodi Rašković Ivić.

Boško Obradović iz Pokreta Dveri dodaje da će se "drama za Vučića desiti nešto pre samog Vidovdana, kada će ovaj pokret održati osnivačku izbornu skupštinu i prerasti u političku organizaciju". On napominje da je on na te dramatične stvari, o kojima premijer danas govori tako uzbuđeno, upozoravao poslednjih deset godina.

"Uvek kada se nešto nepovoljno dešava za državu premijer Vučić izlazi pred građane sa dramatičnim upozorenjima, kako bi zamaskirao prave događaje i pažnju građana odvukao na drugu stranu. Kada je pravio granicu sa Kosovom istovremeno je saopštavao vest o hapšenju Miroslava Miškovića. Juče kada je odlučeno da se cena struje poveća za 12 odsto stigla su nova dramatična upozorenja, kako se građani ne bi pobunili. A to o čemu je premijer Vučić govorio novinarima tako uzbuđenim tonom pokret Dveri govori poslednjih deset godina. Godinama upozoravamo na briselske ucene, otimanje Kosova, srebrenizaciju Srbije i najnovije otimanje Republike Srpske i njeno pripajanje Bosni i Hercegovini", napominje Obradović.

Predsednica Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta kaže za Danas da je Aleksandar Vučić marketinški mag i da u tom kontekstu treba gledati njegovu najavu teških dana, teških odluka i poziva građana na jedinstvo.

"Treba dodatno uplašiti građane crnim slutnjama, kako bi zaboravili na prazna obećanja, na nezaposlenost , na priče da će im biti bolje za dve, pet godina", kaže Radeta, ali ne isključuje mogućnost da će vlast ovog Vidovdana, kao što je to učinila Đinđićeva vlast sa Miloševićem, pokušati da vrati Vojislava Šešelja, lidera radikala u Hag. Ona napominje i da se Šešelj, nakon primljenih hemoterapija i povišene temperature, sada oseća bolje i svakako će prisustvovati mitingu koji su radikali već zakazali i prijavili za Vidovdan.

"Miting pod nazivom 'Vidovdanska buktinja srpskog radikalizma', biće održan 28. juna na Trgu republike u 18 sati i očekujemo da će njemu prisustvovati sve patriote. Ne mislim na patriotski blok. Vučić i naprednjaci znaju da smo im mi jedini pravi protivnici, a narod zna da smo im mi jedina alternativa, da smo antiglobalistička stranka koja nikada nije menjala politiku, niti se okretala kako vetar duva. Naš miting ujedno će biti i početak naše kampanje za predstojeće izbore na svim nivoima. Jasno je svima da će do kraja godine biti i parlamentarnih izbora i zato će naš miting biti protiv režima, uz prezentovanje svih besmislica koje su nam obećali naprednjaci", objašnjava Radeta.

S druge strane, Nenad Popović, predsednik SNP, ističe za naš list da njegova partija ne posmatra Kosovo i Metohiju kao isključivo političku temu koja se podgreva samo uoči Vidovdana. To je, prema njegovom mišljenju, važno političko, ali i ekonomsko pitanje, na kojem moramo da insistiramo svih 365 dana u godini.

"Srpska imovina na Kosovu je neotuđiva svojina države Srbije i njenih građana. A ona se danas otima od Srbije sprovođenjem nelegalnih privatizacija i nacionalizacijom od strane lažne države Kosovo. Moramo da zaustavimo te procese i da pitanje potvrđivanja našeg vlasništva nad imovinom na KiM postavimo kao uslov za nastavak briselskih pregovora. Paralelno, Srbija mora da nastavi da investira na KiM, jer će srpski narod opstati na Kosovu samo ako bude imao posao, puteve, škole, univerzitete, bolnice, zdravstvenu zaštitu. Samo ako zaštitimo i ojačamo naše ekonomske pozicije na Kosovu, bićemo sposobni da Kosovo i politički odbranimo. Zato, ne preterujemo kada tvrdimo da se danas "Kosovski boj" vodi za "Trepču", za "Brezovicu", za jezero "Gazivode", za srpsku imovinu na Kosovu, za bolju ekonomsku budućnost naše južne pokrajine. U tom pravcu ići će i naš prilog obeležavanju ovog Vidovdana", ukazuje Popović.

Proslava u Kruševcu i spomenik Gavrilu Principu

U Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, u čijoj je nadležnosti organizovanje obeležavanja istorijskih datuma, navode za Danas da će centralna proslava Vidovdana biti održana u Kruševcu, kao i prethodnih godina, dok će istog dana uveče u parku ispred Ministarstva finansija biti otkriven spomenik Gavrilu Principu. Spomenik će biti visine dva metra, od bronze je, a u radio ga je vajar iz Smedereva Zoran Kuzmanović. Reč je o poklonu Istočnog Sarajeva, u kojem se nalazi identični spomenik. Kako će Vidovdan obeležiti predsednik Srbije, premijer i Kancelarija za KiM, Danas juče nije dobio odgovore.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.