Izvor: Blic, 05.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zvaničnici RRA smenjeni zbog javnog poziva za RTS"

Zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Karadžić izjavio je danas da je razlog za smenu čelnih ljudi u agenciji bilo objavljivanje javnog poziva za popunjavanje mesta u Upravnom odboru javnog servisa.

Karadžić je agenciji Beta rekao da je na sednici Saveta, održanoj prošle nedelje, analiziran rad tog tela i da je većina članova imala primedbe na to što je dosadašnji predsednik Nenad Cekić, bez konsultacija sa ostalim članovima, objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taj poziv. Većina članova Saveta je smatrala da bi takvim proceduralnim propustom bio opterećen dalji rad tog tela zbog čega je i došlo do predloga da predsednik i njegov zamenik Aleksandar Vasić budu razrešeni dužnosti, kazao je on i dodao da su njih dvojica ranije tog dana podneli pismene izjave da nemaju ništa protiv da više ne budu na tim funkcijama.

Karadžić je dodao i da je, prema proceduri, organizovano tajno glasanje, i da je za njihovu smenu glasalo šest od devet članova Saveta koji su nakon toga za predsednika zabrali vladiku Porfirija i njega za zamenika predsednika.

"Ove smene neće dovesti do blokade rada RRA. U velikoj meri će se promeniti odnos prema medijima i javnosti", rekao je zamenik predsednika Saveta i dodao da će članovi saveta, krajem avgusta, organizovati konferenciju za novinare na kojoj će pozvati emitere da poštuju zakon i na kojoj će predstaviti dalje planove.

Govoreći o tim planovima, Karadžić je istakao da su svi konkursi za izdavanje dozvola za emitovanje programa okončani i da sada sledi gašenje onih stanica koje nisu dobile dozvole ili koje za njih nisu ni aplicirale.

Prema njegovim rečima, RRA će zajedno sa Republičkom agencijom za telekomunikacije (RATEL) objaviti poziv emiterima da to sami urade najkasnije do 31. avgusta a ukoliko bude bilo onih koji nastave sa emitovanjem programa bez dozvole, oni će biti ugašeni. Dodao je da u ovom trenutku više stotina radio i televizijskih stanica emituje program bez dozvole.

Karadžić je izrazio očekivanje da će RRA za 30 dana početi monitoring programa stanica koje imaju dozvole za rad kako bi se videlo da li one poštuju zakon i dodao da je taj monitoring do sada rađen samo za osam tv stanica - nacionalni emiteri, dva programa RTS-a i Radioteleviziju Vojvodine. Istakao je da javnost nije bila obaveštena o rezultatima tog monitoringa ali je do sada izrečeno više mera opomene emiterima koji krše zakon i oni su nakon te mere otklonili nedostatke.

Karadžić je naglasio da RRA u slučaju da emiter ne prestane da krši zakon može da izrekne javnu opomenu nakon čega sledi privremeno i trajno oduzimanje dozvole.

Narednih dana će biti objavljen izveštaj o poštovanju Opšteg obavezujućeg uputstva emiterima za ponašanje u predizbornoj kampanji pred parlamentarne izbore, rekao je on i dodao da je ustanovljeno da su pojedini emiteri izuzetno kršili zakon i upustvo tokom te kampanje i da će oni biti pozvani da seo tome izjasne. Nakon izjašnjavanja emitera, RRA ima četiri mere na raspolaganju ali i mogućnost da podnese prijavu sudiji za prekršaje i da se emiterima izrekne finansijska mera.

Zamenik predsednika RRA je naveo i da agencija do sada nije podnosila takve prijave jer im nije cilj da kažnjava emitere već da oni poštuju zakon. Zbog toga će, kako je istakao, agencija organizovati edukacije za emitere u devet radiodifuznih oblasti u septembru, na kojima će im biti ukazano na najčešće greške i propuste.

Karadžić je naveo i da će uskoro početi rad na izradi pravilnika o kablovskim emiterima i da će u izradu biti uključena šira stručna javnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.